Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Manažéri v automobilovom priemysle: Ford, Iaccoca

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14930
Posledná úprava
26.11.2008
Zobrazené
816 x
Autor:
nikuska1
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Anglická priemyselná revolúcia sa začínala v manufaktúre, a skončila sa v továrni. Zavedenie strojov spôsobilo, že sa produktivita práce v Anglicku a postupne aj v iných vyspelých krajinách za sto rokov zvýšila päťnásobne.
Začiatkom storočia bol problém v spojení výkonných strojov a menej výkonných ľudí tak, aby tvorili produktívnu sústavu. Na otázku “Ako by mohol človek dobehnúť výkonnosť stroja?“ bola najčastejšia odpoveď: “ Ak bude sám pracovať ako stroj “. Otázne však bolo ako by mala byť jeho práca usporiadaná, aby to dokázal. Odpoveďou na túto otázku sa zdala byť ďalšia deľba práce, ktorá mala byť produktívnou silou zvyšovania produktivity pracovníkov.
Prvé stroje boli technickým, prevažne mechanickým stelesnením rozdelenej práce, vykonávali skôr jednoduché operácie v jednom smere alebo v rovine, priestorové operácie ešte dlho odolávali mechanizácii. Strojová sústava teda predstavovala zostavu pomerne prostých strojov, pričom prepojenie ich funkcií zabezpečoval výrobný plán, v prípade vyššej opakovanosti procesu výrobný pás.