Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ľudské zdroje - pojem, zabezpečovanie, plánovanie, zeefktívňovanie, hodnota, ciele strategického riadenia ľudských zdrojov...

«»
Prípona
.docx
Typ
referát
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13452
Posledná úprava
17.12.2020
Zobrazené
996 x
Autor:
kragic10
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Práca je popri kapitáli a pôde jedným z výrobných faktorov spoločnosti. Bez použitia práce nie je možné vyrobiť žiaden statok resp. službu. Práca sa však viaže na ľudský faktor, t. j. na človeka, ktorý ju vykonáva. Ak hovoríme o práci, nemôžeme našu diskusiu obmedziť na pojem práce v jej abstraktnej podobe. Práca nie je homogénna, ak ju vykonávajú rôzni ľudia, líši sa kvalitou a produktivitou. Schopnosť ľudí na výkon určitej práce je podmienená ich vrodenými fyzickými a psychickými schopnosťami a danosťami, ako aj poznatkami a zručnosťami, ktoré nadobudli počas života.

Vrodené schopnosti a danosti človeka nie je možné vo väčšej miere ovplyvniť. Existuje však viacero nástrojov, ktorých prostredníctvom je možné ovplyvniť proces tvorby nadobudnutých poznatkov a skúseností. Za hlavný z nich možno považovať proces formálneho vzdelávania na všetkých stupňoch a vo všetkých formách. Nie je však možné zabúdať ani na ďalšie nástroje, ku ktorým patria napríklad získavanie skúseností pri výkone určitej činnosti, vplyv masovokomunikačných prostriedkov, výchova v rodine a vzájomná interakcia medzi ľuďmi. Schopnosť ľudí vykonávať určitú prácu je však podmienená nielen tým, že disponujú zručnosťami a znalosťami, ktoré sú potrebné na jej výkon. Musí im to umožňovať aj ich fyzická kondícia a zdravotný stav.
...

Kľúčové slová:

človek

ľudia

zdroj

ľudské zdroje

podnik

ľudský potenciál

personalistika

HR

zamestnanec

mzda

motivovanie

odmena

odmeňovanie

ľudský kapitál

medziľudské vzťahy

personálny rozvoj



Obsah:
  • Pojem ľudských zdrojov
    Zabezpečovanie ľudských zdrojov
    Plánovanie ľudských zdrojov
    Zefektívňovanie ľudských zdrojov
    Pojem ľudského kapitálu
    Hodnota ľudských zdrojov
    Význam človeka pre podnik.
    Medziľudské vzťahy
    Ciele strategického riadenia ľudských zdrojov

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • skriptá