Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

HAZOP - metóda na identifikáciu možných nebezpečných stavov a prevádzkových problémov

«»
Prípona
.pdf
Typ
referát
Stiahnuté
21 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
29641
Posledná úprava
08.06.2015
Zobrazené
1 930 x
Autor:
bubkaa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Identifikácia nebezpečenstiev a posudzovanie rizika použitím metódy HAZOP
K najjednoduchším a zrejme aj najrozšírenejším prístupom identifikácie nebezpečenstva je štúdia nebezpečenstva a prevádzkyschopnosti nazývaná HAZOP (Hazard and Operability Study). Ide o metódu vyvinutú spoločnosťou ICI-Petrochemicals Division v 60.rokoch minulého storočia vo Veľkej Británii.
Metóda predstavuje istý uznávaný štandard pri posudzovaní nebezpečenstva a zaisťovaní bezpečnosti zloţitých chemických zariadení. Svoje využitie nachádza najmä v chemickom priemysle na posudzovanie novoprojektovaných, rekonštruovaných a taktiež i existujúcich prevádzok. Je flexibilnou metódou, ktorá je použiteľná pri veľkých kontinuálnych prevádzkach (napr. petrochemických), pri malých diskontinuálnych procesoch, aj pri jednotlivých zariadeniach. Metóda je vhodná tak pre veľké organizačné celky, ako aj pre malé spoločnosti.
Systematickým spôsobom identifikuje jednotlivé riziká na konkrétnej úrovni systému. HAZOP štúdia sa dá použiť v priebehu rôznych etáp životného cyklu systému:
a) etapa koncepcie a stanovenie požiadaviek;
b) etapa návrhu a vývoja - etapa projektovania;
c) etapa výroby a inštalácie;
d) etapa prevádzky a údržby;
e) etapa vyradenia z prevádzky.

Kľúčové slová:

bezpečnosť

hazop

chemický priemysel

nebezpečenstvo

zásobník zemného plynu



Obsah:
  • Identifikácia nebezpečenstiev a posudzovanie rizika použitím metódy HAZOP
    Príklad HAZOP štúdie v etape projektovania podzemného zásobníka zemného plynu
    Použité zdroje informácií

Zdroje:
  • Šovčíková Ľ. a kol.: Závažné priemyselné havárie a ich následky [online]. Žilina: Žilinská univerzita, Fakulta špeciálneho inžinierstva
  • Križanová J., Križan M.: Identifikácia nebezpečenstiev a posudzovanie rizika v spoločnosti NAFTA použitím metódy HAZOP. [online]. In: Časopis Slovgas 3/2009, Bratislava: Slovenský plynárenský a naftový zväz, s. 26-28.
  • AcuSafe: Hazard Analysis, HAZOP
  • Jelemenský Ľ., Makroš J.: HAZOP metóda na identifikáciu možných nebezpečných stavov a prevádzkových problémov [online]. In: AT&P journal 1/2004, Bratislava: STU BA, s. 9-12.