Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ekonomická dynamika Slovenska

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
1,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12990
Posledná úprava
18.09.2020
Zobrazené
1 455 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Predchádzajúci rok bol pre Slovensko plný prekvapení - zaznamenali sme rýchly rast hospodárstva, vstúpili do mechanizmu výmenných kurzov, vykázali deficit verejných financií pod tromi percentami hrubého domáceho produktu. Slovensko je teda na najlepšej ceste k prijatiu eura v plánovanom termíne v roku 2009, ale viaceré problémy ešte ležia pred nami.
Ekonomika Slovenska dosiahla vlani pomerne silný rast, keď medziročne vzrástla o šesť percent. Ide o najvyšší rast od roku 1996 a je o 0,5 percentuálneho bodu vyšší ako v roku 2004. V poslednom vlaňajšom štvrťroku dokonca rast HDP dosiahol 7,6 percenta čo je najvyšší medziročný rast v histórii samostatnej Slovenskej republiky. Rast ekonomiky tak už viac ako dva roky neklesol pod päť percent. Slovensko je taktiež už dlhší čas lídrom regiónu v dynamike vývoja hospodárstva, hoci v tomto roku rovnaký rast dosiahla aj Česká republika. Pri porovnaní v rámci celej Európskej únii dosiahli vyšší rast iba pobaltské krajiny.
Z hľadiska štruktúry sa pod rast HDP najvýraznejšie podpísala tvorba hrubého kapitálu, keď medziročne vzrástla o 17 percent. Jej príspevok k rastu dosiahol 3,4 percentuálneho bodu. Pomerne rýchlo rástla vlani aj spotreba domácností, ktorá vlani vzrástla o 5,8 percenta, hoci po rýchlom 6,2-percentnom raste v treťom štvrťroku sme v poslednom kvartáli zaznamenali mierne spomalenie rastu spotreby. Dynamický rast spotrebných výdavkov bol výsledkom rýchlo rastúcich reálnych miezd a zamestnanosti v hospodárstve.
...

Kľúčové slová:

ekonomika

dynamika

ekonomická dynamika

Slovensko

vývoj

dynamika vývoja

prognózy vývoja

práca

produktivita práce

produktivita

makroekonómia

inflácia

nezamestnanosť



Obsah:
  • Ekonomická dynamika Slovenska
    Slovensko má najvyšší rast produktivity práce
    Ratingy Slovenskej republiky
    Makroekonomický vývoj
    Inflácia
    SR mala v rámci celej EÚ 2. najvyššiu mieru inflácie
    Miera nezamestnanosti
    Produktivita práce
    Rast HDP v stálych cenách