Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Členenie a kalkulácie nákladov

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30578
Posledná úprava
30.03.2010
Zobrazené
1 241 x
Autor:
laky27
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Jednou zo základných myšlienok, ktoré ovplyvňujú vývoj účtovníctva je poznanie, že spôsob zobrazenia podnikateľského procesu je potrebné diferencovať podľa toho, kto je užívateľom účtovných informácií a aké rozhodovacie úlohy rieši.

Na rozdiel od finančného a daňového účtovníctva, kde tlak užívateľov na jednotný výklad a porovnateľnosť predkladaných informácií vedie k zjednoteniu pojmového aparátu, sú účtové informácie určené manažérom charakteristické tým, že ich obsah v zásade nie je predmetom mimopodnikovej regulácie.

Podrobnejšia štruktúra manažérskeho účtovníctva vychádza z toho, aký typ informácií riadiacim pracovníkom poskytuje. Určujúce je predovšetkým členenie informácií z hľadiska ich vzťahu k fázam rozhodovacieho procesu.

Vo väzbe na podstatné zmeny v podmienkach podnikania, ku ktorým dochádza od polovice osemdesiatych rokov minulého storočia a ktoré sa prejavujú zdôraznenou potrebou koordinovať čiastkové podnikové aktivity, činnosti a procesy prebiehajúce v priereze jednotlivých útvarov a v nich realizovaných výkonov, sa tiež rozvíja tzv. procesné nákladové účtovníctvo. Je často označované ako účtovníctvo orientované na procesy a aktivity – Acitivity Based Accounting, ktorého cieľom je poskytovať podklady pre riadenie týchto procesov.

Kľúčové slová:

účtovníctvo

náklady

kalkulácie nákladov



Zdroje:
  • [1] Kral B. et al: Manažérske účetníctví, Management Press, Praha 2002, ISBN 80-7261-062-1
  • [2] Cisko Š., te al: Koncepcia a tvorba študijného programu medziodborového štúdia logistický manažment, Projekt KEGA č. K-065-06-00
  • [3] Eschenbach R. et al: controlling, ASPI, Praha, 2. vydáni, 2004, ISBN 80-7357-035-1
  • [4] Toth M.: Kalkulácia nákladov podľa čiastkových činností (Metóda Activity Based Costing), Ekonomická univerzita v Bratislave, Vydavateľstvo Ekonóm, 2004, ISBN 80-225-1909-X