Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Biogénne prvky v ľudskom tele (základy biochémie, ťažké kovy)

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13957
Posledná úprava
02.03.2022
Zobrazené
2 941 x
Autor:
lululucka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Biogénne prvky
V živých sústavách nachádzame zlúčeniny, ktoré sú vytvorené z tých istých prvkov ako celá zemeguľa. Nebol nájdený žiaden prvok, ktorý by sa vyskytoval výlučne v živom organizme a súčasne nebol prítomný v zemskej kôre. Ľudské telo alebo telá iných živočíchov a rastlín obsahujú mnoho prvkov Mendelejevovej periodickej sústavy, aj keď niektoré len vo veľmi nepatrných množstvách.
Prvky najrozšírenejšie v biochémii sa nazývajú prvky primárne a vyznačujú sa nízkou atómovou váhou. Najväčšmi sa v ľudskom tele nachádza kyslík, ktorý tvorí 63-65%. 18-21% ľudského tela tvorí uhlík. Tretím najviac zastúpeným prvkom je vodík, asi 10%, štvrtým dusík (3%) a piatym vápnik (1,5-2,0%).
V oveľa menších množstvách sa v ľudskom organizme nachádzajú sekundárne prvky. Sú zodpovedné za elektromagnetické vlastnosti živej hmoty, z toho sodík, draslík, vápnik a horčík sa vyskytujú vo forma katiónov a zvyšok sú chloritové, fosfátové a síranové anióny. Stopovými prvkami nazývame tie, ktoré sa vyskytujú v ľudskom organizme nepatrne, ale v konštantných množstvách. Sú to železo, meď, jód, bróm, zinok, mangán, kremík, kobalt, chróm, nikel a selén.
Podľa biochémie medzi anorganické látky v ľudskom tele patrí voda, anorganické soli aj plyny, dokonca aj tie organické. Zvyšok sú organické látky, čiže aldehydy, ketóny, kyseliny, alkoholy, aminokyseliny, farbivá, nízkomolekulárne enzýmy, hormóny, tuky, cukry, bielkoviny, nukleové kyseliny a ostatné vysokomolekulové látky.
...

Kľúčové slová:

prvok

biogénny prvok

biochémia

telo

ľudské telo

trávenie

tráviace ústrojenstvo

sliny

zubný kameň

žalúdok

metabolizmus

biogénne zlúčeniny

amoniak

mangán

železo

meď

zinok



Obsah:
  • Úvod
    Biogénne prvky v ľudskom tele
    Biochemické zaujímavosti o tráviacom ústrojenstve.
    Základy biochémie
    Voda, oxid uhličitý a amoniak ako základné biogénne zlúčeniny
    Ťažké kovy
    Mn
    Fe
    Cu
    Zn
    Co

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • odborná literatúra