Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Maastrichtské kritéria

«»
Prípona
.doc
Typ
projekt
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
24498
Posledná úprava
21.05.2009
Zobrazené
1 019 x
Autor:
cvaldo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sprievodným znakom prvej, ekonomickej, časti procesu prijatia eura, boli rozsiahle ekonomické reformy ako predpoklad reštrukturalizácie ekonomiky a bázy na splnenie ekonomických podmienok pre príchod eura. Tieto podmienky poznáme pod názvom „maastrichtské kritériá“. Úlohou maastrichtských kritérií je preveriť, či je krajina, ktorá chce zaviesť euro ako svoju národnú menu, schopná zabezpečiť dlhodobo ekonomickú stabilitu tak, aby mohla zo spoločnej meny a spoločnej menovej politiky profitovať a aby svojím ekonomickým vývojom nenarúšala stabilitu eurozóny, ale ani životnú úroveň obyvateľov krajiny.
Pri hodnotení ich plnenia sa teda neposudzuje iba akt ich samotného naplnenia, ale i to, či krajina vytvorila všetky podmienky na to, aby svojím ďalším ekonomickým vývojom podmienky stanovené v týchto kritériách i naďalej plnila (trvalo udržateľný stav). Je to dôležité i preto, aby obyvatelia krajiny z novej meny získavali, a nie strácali.
Základné kritériá sú štyri. Na základe posledných prognóz Národnej banky Slovenska a Ministerstva financií SR by Slovensko malo byť v naplnení maastrichtských kritérií úspešné, čo robí príchod eura na Slovensko v plánovanom termíne veľmi reálnym.

Kľúčové slová:

Maastrichtské kritéria