Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Porovnanie Maslowovej, Alderferovej a Herzbergerovej teórie ľudských potrieb, myšlienky a doporučenia pre riadiace konanie predstaviteľov psychologicko-sociálnych prístupov

«»
Prípona
.ppt
Typ
prezentácia
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
37180
Posledná úprava
30.03.2011
Zobrazené
1 479 x
Autor:
drobciatko3
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pojem motivácia

Je odvodený od latinského slova „movare“, čo znamená hýbať sa, pohybovať sa. Označuje všetko, čo spôsobuje určitú aktivitu, určité správanie sa človeka. Odpovedá tiež na otázku, čím bola aktivita vyvolaná alebo prečo sa zmenila. Pojem motivácie sa viaže na aktiváciu, t.j. na vyvolávanie aktivity človeka, na organizovanie jeho organizmu, ale zároveň na usmerňovanie vyvíjaných aktivít určitým smerom, na určitý cieľ. Ide pritom o psychickú a fyzickú aktiváciu.

Motivácia je žiadúce správanie cestou motívov a stimulov, motív ako vnútorná pohnútka, vnútorná hnacia sila človeka, stimul ako vonkajší podnet, ekonomický, neekonomický. Podstata motivácie spočíva v spojení vnútorného motívu s objektívnym stimulom, aby to viedlo k žiaducemu správaniu zameranému na určitý cieľ.

Motivácia je i psychologický proces, ktorý aktivuje ľudské správanie a dáva mu účel a smer. Je to vnútorná hnacia sila, ktorá ženie k uspokojeniu nenaplnených potrieb. Je to hnacia sila, ktorá vedie k dosiahnutiu osobných a organizačných cieľov. Je to vôľa niečo dosiahnuť.  

Kľúčové slová:

motivácia

potreby

aktivácia

správanie

pracovný proces



Obsah:
  • Pojem motivácia
    Potreby
    Vplyv motivácie na pracovný proces
    Motivačné teórie
    Abraham Harold Maslow
    Maslowova pyramída
    Potreby bytia
    Nedostatkové potreby
    Alderferova teória
    Herzbergova dvojfaktorová teória motivácie
    Motivátory