Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Betónové konštrukcie - prostriedky na betonáž

«»
Prípona
.rar
Typ
prezentácia
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
43683
Posledná úprava
12.02.2014
Zobrazené
774 x
Autor:
peppo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ľahké betóny z umelého pórovitého kameniva sa navrhujú na dosiahnutie minimálnej objemovej hmotnosti alebo zaručenej pevností pri minimálnej objemovej hmotnosti. Sú vhodným materiálom jednak pre konštrukcie vystužené betonárskou výstužou, jednak pre predpäté konštrukcie - ľahký predpätý betón.

Tieto betóny sa používajú na výrobu monolitických konštrukcií a dielcov z hutného i medzerovitého prostého betónu a železobetónu s objemovou hmotnosťou do 2 000 kg.m"3. Hutný ľahký betón je vyrobený z umelého alebo prírodného pórovitého kameniva, ktorého objemová hmotnosť je najviac 1 800 kg.m"3.

Typickým znakom pórovitých kamenív je ich nižšia pevnosť v tlaku a veľká nasiakavosť, ktorá dosahuje 20 až 70 % hmotnosti, preto sa kamenivo najprv vlhčí a až potom sa zmieša s cementom. Vodný súčiniteľ týchto betónov je v porovnaní s obyčajným betónom vyšší, aby

betónová zmes mala dostatok vody potrebnej na hydratáciu cementu, čo však spôsobuje zvýšené zmrašťovanie a nadobúda hodnotu w = 0,50 až 0,70. Na ich výrobu sa používa cement CEM l a CEM II.

Z prírodných zdrojov pórovitého kameniva sa najviac používajú tufy, spongility, pemza a čadičová láva.

Na Slovensku sa vo väčšom množstve prírodné pórovité kamenivo, konkrétne vulkanické tufy, ťaží v oblasti Štiavnických vrchov a vyrába sa z neho tufobetón. Pri výrobe tufobetónu sa používa veľké množstvo vody, pričom hodnota vodného súčiniteľa je w = 1,3 až 1,5. Na 1 m3 hotového betónu sa dávkuje až 300 kg cementu.

Tufobetón má veľkú nasiakavosť a vplyvom vlhkosti prostredia dosahuje značné objemové zmeny. Používa sa na výrobu tvárnic, stropných vložiek a dverných i okenných prekladov.

Pemzobetón je ľahký betón vyrobený z prírodnej pemzy. Je ľahký, kvalitný, objemovo stály a bežne sa používa v krajinách bohatých na výskyt pemzy (napr. v Rusku, v Taliansku, vo Francúzsku, v Nemecku, v Číne, v Japonsku a v Mexiku).

Kľúčové slová:

Technológia

betonáž

zakladanie stavieb

technologické postupy

doprava



Zdroje:
  • Betónové konštrukcie - pomôcky a prednášky