Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Agrárny marketing (prednášky z celého semestra)

«»
Prípona
.docx
Typ
prednášky
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42298
Posledná úprava
19.08.2013
Zobrazené
906 x
Autor:
sunnygirl4
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Poľnohospodárstvo SR

Poľnohospodárstvo, vodné a lesné hospodárstvo závisia od prírodných predpokladov oveľa viac ako iné odvetvia hospodárstva. Vyplýva to priamo y ich podstaty. Táto závislosť bola výraznejšia v minulosti, keď neexistovali spôsoby umelého zvýšenia úrodnosti pôd a ani šľachtiteľské práce nezasiahli do zvýšenia produkcie.

Rozmach priemyslu koncom 19. St. a najmä v 20. St. mal vplyv aj na zvýšenie intenzifikácie poľnoh. Na začiatku 20.st. sa viac ako tri pätiny obyv. SR živilo poľnoho. výrobou. Výmery pozemkov a kvalita pôdy najmä v členitých horských častiach nezabezpečovali obživu na poľnoho. viazaného obyvateľstva. Výrazným sprievodným javom bolo preto vysťahovalectvo a odchody na sezónne práce.

V r. 1949 bol vyhlásený plán združstevňovania poľno. výroby. Jeho faktickú náplň tvorila kolektivizácia poľnoh., odovzdávanie pôdy, techniky a hospodárskych zvierat družstvám. V 70. rokoch sa pôvodné družstvá (obhospodarujúce väčšinou chotár jednej dediny) spájali do väčších aglomerovaných družstiev so spoločným vedením, strojovým parkom a iné. Napriek mnohým nedostatkom, kt. v poľnoh. existovali, podarilo sa mechanizáciou a intenzifikáciou zvýšiť hektárové výnosy na trojnásobok v porovnaní s obdobím pred 2.sv. vojnou. Pri trvalom poklese pracovníkov v poľnoh. (celosvetový trend) sa naša republika stala sebestačnou vo výrobe väčšiny potravín dopestovaných v miernom pásme. Po r. 1989 nastali v celom našom hospodárstve výrazné zmeny, kt. sa prejavili aj v poľnoh. Systém štátnych a družstevných hospodárstiev sa začal rozpadať....

Kľúčové slová:

vývoj poľnohospodárstva

svetové poľnohospodárstvo

poľnohospodárstvo krajín EÚ

subjekty agrárneho trhu SR

potravinársky priemysel



Obsah:
  • Poľnohospodárstvo SR
    Svetové poľnohospodárstvo a poľnohospodárstvo krajín EÚ
    Subjekty agrárneho trhu SR
    Potravinársky priemysel
    Priame platby