Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Pohybová sústava

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45923
Posledná úprava
01.06.2015
Zobrazené
1 080 x
Autor:
monca.zamecova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sústava svalov - systema musculorum
Svaly vytvárajú aktívny pohybový aparát. Človek má asi 600 svalov, z ktorých je väčšina párových. Hmotnosť svalov mužov predstavuje asi 36% a u žien 32% z hmotnosti tela.
Aby svaly mohli vykonávať svoje funkcie, musia byť spojené s nervovou sústavou /inervované/ a s obehovou sústavou. Základnou funkciou svalov je umožniť kostrovým štruktúram pohyb.
Podľa mikroskopickej štruktúry a funkčných rozdielov rozlišujeme svaly priečne pruhované - kostrové, hladké a srdcový sval -myokard.

1. Priečne pruhované /kostrové/ svaly tvoria najväčšiu časť tkanív v organizme. Väčšina z nich sa upína na kosti šľachami. Výnimku tvoria mimické svaly, ktoré sa upínajú do kože hlavy a tváre.
Priečne pruhované svaly sú inervované motorickými nervami, sú teda ovládané vôľou. Majú schopnosť kontrakcie a po veľkom výkone sa unavia. Majú určité pokojové napätie - svalový tonus - udržiavanie trvalého mierneho sťahu svalu. /Svalový tonus majú kostrové, aj hladké svaly./
Ak sa kostrový sval skráti - stiahne, vykonáva kinetickú prácu. Takéto cvičenia, pri ktorých sa mení dĺžka svalu sa nazývajú izotonické.
Ak sa zvyšuje napätie svalu bez jeho skrátenia, vykonáva statickú prácu - je to zmena napätia svalu bez jeho skrátenia - izometrické cvičenia.
Činnosť kostrových svalov umožňuje človeku rozmanité pohyby tela a jeho častí, udržiavanie vzpriamenej polohy, ale aj reč, schopnosť pracovať a pod.

Kľúčové slová:

pohybová sústava

fylogenéza pohybovej sústavy

pohyb svalov

sústava svalov

svaly

princíp kontrakcie svalstva

prehľad svalov ľudského tela



Obsah:
  • Pohybová sústava
    Sústava svalov - systema musculorum
    Prehľad svalov ľudského tela
    I. SVALY HLAVY
    II. SVALY KRKU
    III. SVALY HRUDNÍKA
    IV. SVALY BRUCHA
    V. SVALY CHRBTA
    VI. SVALY HORNEJ KONČATINY
    VII. SVALY DOLNEJ KONČATINY