Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Heterotrofné jednobunkovce - prvoky (Protozoa)

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45916
Posledná úprava
01.06.2015
Zobrazené
1 114 x
Autor:
monca.zamecova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Prvoky sú živočíšne jednobunkovce. Ich telo tvorí jedna bunka - eukaryotická, ktorá vykonáva všetky životné funkcie ako samostatný organizmus, a preto v porovnaní s bunkami mnohobunkovcov má oveľa intenzívnejší metabolizmus. Sú väčšinou mikroskopických rozmerov /merajú väčšinou od 2 mikrometrov do 3mm/. K vykonávaniu rôznych funkcií majú bunkové organely a okrem nich aj organely, ktoré im umožňujú pohyb, získanie potravy a niektoré ďalšie životné funkcie.
U väčšiny prvokov je cytoplazmatická membrána modifikovaná a vytvára tenkú pružnú blanu pelikulu. Niektoré druhy vytvárajú schránky. Koreňonožce nemajú na povrchu tela pelikulu.
Organelami pohybu sú panôžky, bičíky a brvy. Panôžky /pseudopódiá/ sú typické pre koreňonožce. Sú rôzneho typu a slúžia na meňavkovitý pohyb bunky, vznášanie sa vo vode a na chytanie koristi. Bičíky /flagellum/ umožňujú pohyb bunky bičíkovcov. Brvy /cilie/ zabezpečujú pohyb nálevníkov.
Z hľadiska spôsobu výživy sú prvoky heterotrofné. Potravu môžu prijímať osmoticky, pinocytózou a fagocytózou. Najzložitejšie organely pre príjem potravy súvisia s fagocytózou. Mnohé prvoky majú bunkové ústa, bunkový hltan, tráviacu /potravovú/ vakuolu a otvor na vylučovanie nestrávených zvyškov potravy - bunkový anus. Príjem potravy pri nálevníkoch zabezpečuje sústava bŕv a membrán pred bunkovými ústami, hlavne pri druhoch, ktoré sa živia baktériami. Tráviace vakuoly sú mechúriky naplnené tekutinou obsahujúcou tráviace enzýmy.

Kľúčové slová:

prvoky

jednobunkovce

heterotrofné

telo

rozmnožovanie

metabolizmus

prehľad systému prvokov

meňavkobičíkovce

výtrusovce

nálevníky



Obsah:
  • 1. kmeň: meňavkobičíkovce /Sarcomastigophora/
    2. kmeň: výtrusovce /Apicomplexa/
    3. kmeň: nálevníky /Ciliophora/