Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Stolová vŕtačka - TECHNOLOGICKÉ INFORMÁCIE ZADANIE č.1 - Téma: Zdroje informácií

«»
Prípona
.doc
Typ
počítačové zadanie
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12599
Posledná úprava
30.07.2020
Zobrazené
2 090 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Nástrojom pri vŕtaní je vrták, ktorý vykonáva dva pohyby a to otáčavý okolo svojej osi a priamočiary v smere osi. Priamočiary pohyb sa nazýva posuvom a udáva sa v mm/ot. Najstarší kopijovitý vrták, ktorý sa používa na otvory s priemerom do 0,8 mm, má hrot s dvomi reznými hranami, ktoré spolu zvierajú vrcholový uhol ε = 90 až 130° a sú spojené priečnym ostrím.
Stolové vŕtačky sú na vŕtanie dier. Pri najmenších typoch sú dôležité dostatočne vysoké otáčky vretena, aby sa dosiahla primeraná rezná rýchlosť. Väčšie typy majú vretenní k, ktorý sa podľa výšky výrobku prestavuje na valcovom stĺpe a majú ručný posuv.
Sú určené pre vŕtanie malých otvorov do priemeru približne 16 až 20 mm. Ide o malé typy stĺpových, alebo stojanových vŕtačiek, ktoré sa upevňujú na stôl, alebo na stenu. Pri najmenších typoch sú dôležité dostatočne vysoké otáčky vretena, aby sa dosiahla primeraná rezná rýchlosť. Väčšie typy majú vretenní k, ktorý sa podľa výšky výrobku prestavuje na valcovom stĺpe a majú ručný posuv. Môžu byť usporiadané do radu na spoločný stôl a vznikne radová vŕtačka - výhodné použitie ak na 1 súčiastke mám vyrobiť viac rozličných dier. Môžeme tu zároveň vŕtať, zahlbovať, vystužovať a skosiť hrany.
...

Kľúčové slová:

Rezný odpor

rezné sily

stolová vŕtačka

rezanie

rez

odpor

sila

stolová

vŕtačka

vrták

vŕtanie

vrt

diera

kvapalina

rezná kvapalina

výkon

otáčky



Obsah:
  • Stolové vŕtačky
    Rezný odpor a rezné sily
    Stolná vŕtačka GUDE GTB 16/5
    Stolní vŕtačka GTB 20/12
    Stolní vŕtačka GUDE GTB 16/12 R+L
    Záver

Zdroje: