Popis:
		Tvrdosť vody je spôsobená rozpustnými vápenatými a horečnatými soľami v nej. Podľa aniónov s ktorými sú tieto soli viazané rozlišujeme prechodnú a trvalú tvrdosť vody. Prechodná tvrdosť vody je spôsobená Ca(HCO3)2 a Mg(HCO3)2, ktoré varom prechádzajú na uhličitany CaCO3, MgCO3 vo vode nerozpustné. Tieto je možné z roztoku odstrániť odfiltrovaním. Takto dostaneme dekarbonizovanú vodu vhodnú pre chladiarenské účely a tiež pre využitie v potravinárskom priemysle. Prechodná tvrdosť vody sa stanovuje acidimetricky. Trvalú tvrdosť vody spôsobujú CaSiO3, MgSiO3, CaSO4, MgSO4, CaCl2, MgCl2. Možno ju odstrániť vyzrážaním uvedených solí zodpovedajúcimi chemickými zlúčeninami a tiež pomocou kolenovej iónovovýmennej chromatografie. (varom tieto soli nemiznú). Po odstránení týchto solí dostaneme vodu mäkkú, ktorá sa používa v práčovniach, farbiarňach, parných kotloch a pod. Trvalá tvrdosť vody sa stanovuje komplexometricky. Súčet trvalej a prechodnej tvrdosti je celková tvrdosť vody. Voda úplne zbavená prechodnej a trvalej tvrdosti je demineralizovaná voda.
		
        
    
    Kľúčové slová:
		
		  		  tvrdosť vody
		  		  odstránenie tvrdosti vody
		  		  katex
		  		  kolónová výmena
		  		  chromatografia
		  		  zmäkčovanie vody
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Teória: 
 Stanovenie celkovej tvrdosti vody komplexometricky
 Pracovný postup:
 Výpočet:
 Odstránenie trvalej tvrdosti vody na stĺpci katexu
 Pracovný postup :
 Vyhodnotenie
 Záver :