Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Merateľné charakteristiky fungovania ES: tempo rastu, nezamestnanosť, inflácia, zahraničný obchod

«»
Prípona
.docx
Typ
esej
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
38190
Posledná úprava
17.11.2011
Zobrazené
1 673 x
Autor:
luckad2
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ekonomická esej na tému: Merateľné charakteristiky fungovania ekonomického systému (ES): tempo rastu, nezamestnanosť, inflácia, zahraničný obchod.  

Fungovanie ekonomického systému je dané štruktúrou ekonomiky a inštitucionálnym usporiadaním spoločnosti. Na to, aby sme vedeli, v akom stave sa ekonomický systém nachádza, sa využívajú rôzne merateľné charakteristiky fungovania ekonomických systémov. Sledujeme, ako sa vyvíja tempo rastu hrubého domáceho produktu, nezamestnanosť, inflácia, ale aj zahraničný obchod. Na základe uvedených charakteristík môžeme povedať, v akom stave sa náš ekonomický systém nachádza, či funguje efektívne alebo nie, aké má nedostatky a čo ich spôsobuje. To všetko nám pomôže pochopiť celý princíp fungovania ekonomických systémov. Pri sledovaní jednotlivých charakteristík sa nám však vynárajú rôzne otázky. Prečo ekonomika v istom období rástla pomalšie ako v období predchádzajúcom? Prečo je nezamestnanosť stále veľkým sociálnym problémom a čo ju spôsobuje? Ako vplýva na ekonomiku inflácia? Čo je to zahraničný obchod a aký má význam? Tieto a aj mnoho ďalších otázok sa stávajú súčasťou všetkých diskusií, ktoré sa týkajú fungovania ekonomických systémov. Je dôležité si uvedomiť, čo vlastne jednotlivé charakteristiky predstavujú, čo sa nimi meria a sledovať hodnoty, ktoré nadobúdajú v jednotlivých obdobiach, či už ide o mesiac, rok alebo dlhšie časové obdobie, týkajúce sa viacerých rokov. 

Kľúčové slová:

rast

nezamestnanosť

inflácia



Zdroje:
  • LISÝ, J. - PETRIČOVÁ, J. - ČAPLÁNOVÁ, A. 2003. Dejiny ekonomických teórií. Bratislava : IURA EDITION, 2003. 386 s. ISBN 80-89047-60-2.
  • SAMUELSON, P. A. - NORDHAUS, W. D. 2000. Ekonómia. Bratislava : ELITA, 2000. 820 s. ISBN 80-8044-059-X.
  • Finance.sk : Tempo rastu HDP. [online]. 2010, október [cit. 2010-11-25]. Dostupné na internete: < http://www.finance.sk/hospodarstvo/hdp/tempo-rastu/ >.
  • Finance.sk : Miera nezamestnanosti a počet nezamestnaných v roku 2010. [online]. 2010, november [cit. 2010-11-25]. Dostupné na internete: < http://www.finance.sk/hospodarstvo/trh-prace/vyvoj-nezamestnanosti/ >.
  • ...