Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Práca správcu dane

«»
Prípona
.doc
Typ
bakalárska práca
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14288
Posledná úprava
03.03.2023
Zobrazené
1 194 x
Autor:
podrojkova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Daň z hľadiska formálno - právneho možno definovať ako povinnú, zákonom určenú, spravidla opakujúcu sa platbu, ktorú odvádzajú daňové subjekty štátu v určenej výške a v stanovenom termíne. Dane sú jedným s najvýznamnejších nástrojov hospodárskej politiky krajiny a najdôležitejšou príjmovou položkou štátneho rozpočtu. Z hľadiska členenia daní časť tvoria priame dane: daň z príjmov fyzickej osoby, daň právnickej osoby, cestná daň a nepriame dane : daň z pridanej hodnoty
Daňová sústava predstavuje významný prvok každej ekonomiky. Ucelená, európskym štandardom zodpovedajúca daňová sústava je nevyhnutnou podmienkou premeny ekonomiky Slovenskej republiky na moderne fungujúce trhové hospodárstvo.
V novej sústave bol zmenený pomer medzi priamymi a nepriamymi daňami. Zavedením dane z pridanej hodnoty a spotrebných daní sa výrazne zvýšil podiel nepriamych daní a celkových príjmoch štátneho rozpočtu. Súčasne so zvýšením podielu nepriamych daní došlo aj k zmene ich chápania. Daň z pridanej hodnoty platia všetky podnikateľské subjekty, ktoré vyrábajú alebo predávajú výrobky, alebo poskytujú služby. Spotrebné dane ďalej zvyšujú ceny niektorých vybraných výrobkov a to spravidla tých, u ktorých je záujem obmedzovať spotrebu.
Zatiaľ čo nepriamymi daňami štát ovplyvňuje spotrebu, daňami z príjmov ovplyvňuje rozdeľovanie dôchodkov. Tým je navzájom skĺbené pôsobenie tak z hľadiska toho, čo subjekty od spoločnosti berú, ako aj toho, čo pre štát vytvárajú.

Správou daní je evidencia a registrácia daňových subjektov a ich vyhľadávanie, overovanie, podkladov potrebných na správne a úplné zistenie dane, daňové konanie, daňová kontrola evidovanie daní preddavkov vrátane vysporiadania daňových preplatkov a daňových nedoplatkov, daňové exekučné konanie a ďalšie činnosti správcu dane a iných orgánov podľa zákona č. 511/1992 Zb. os práve daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov.
...

Kľúčové slová:

daň

správca dane

správa dane

daňový úrad

daňová správa

DPH

výmer

platobný výmer

exekúcia

štátny dozor

pokuta

daňové exekučné konanie

daňový subjekt



Obsah:
  • Úvod
    Organizačná štruktúra daňového úradu
    Spôsob zriadenia, právomoci a kompetencie Daňového úradu Košice I
    Činnosť oddelení daňového úradu
    Sekretariát
    Oddelenie spracovania dát, správy DIS a služieb pre verejnosť
    Oddelenie vymeriavacie
    Oddelenie exekučné
    Oddelenie kontroly
    Oddelenie štátneho dozoru
    Pracovná náplň komplexného správcu dane
    Hlavná činnosť
    Ostatné činnosti
    Práce administratívneho charakteru
    Vydávanie rozhodnutí
    Vydávanie platobných výmerov
    Vydávanie oznámení
    Návrhy na zlepšenie daňovej agendy správcu dane

Zdroje:
  • zákon č. 511/1992 , zákon č. 595/2003 Zb.