Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Vývoj techniky

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20060
Posledná úprava
04.03.2009
Zobrazené
2 021 x
Autor:
derzi
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Približné obdobie objavu kolesa: ...3 tisícročie p.n.l. a prvé použitie kolesa v mechanike - prečerpávanie vody..1510 p.n.l.
Približné obdobie objavu kolesa je v 4 stor. pred n.l. Koleso a prvé vozy s kolesami najprv používali Sumeri (niekedy sa tiež uvádza India). Datovanie je veľmi neisté. V Európe je koleso známe od 3. tisícročia pred n.l. Koleso sa zrejme vyvinulo ustrihnutím kmeňa, podloženého pod ťažké bremeno. Je to jeden zo základných vynálezov ľudstva, ktorý nemá alternatívu v živej prírode. Najprv boli kolesá plné kotúče až okolo r. 2000 pred n.l boli bojové vozu v Mezopotámii vybavené špicovými kolesami. Okolo r. 1510 pred n.l vstúpilo koleso do mechaniky. Dôležitou aplikáciou bolo použitie lana s kladkou. Za prvý stroj, poháňaný silou ľudských svalov možno na základe vykopávok považovať veľkorozmerné koleso, ktoré človek uvádzal do chodu šliapaním po vonkajšom okraji. Sila sa prenášala na lano. Kolesá tohto typu slúžili najmä na čerpanie vody zo studní.

2. Princíp hieroglyfického písma:
Okolo 4. tisícročia pred n.l. vzniklo v Egypte hieroglyfické písmo. Hieroglyfy prežili až do rímskeho obdobia. Bola to obrazová ideografia, v prvej fáze prístupná len kňazom. Používalo sa na nápisy na chrámoch a hrobkách, preto sa nazýva aj monumentálnym písmom. Jednotlivé znaky mali mnohé významy. Napr. včela znamenala nielen včelu, ale aj pracovitosť, noha, nielen nohu ale aj ísť. Egyptské písanie prišlo s formáciou spojenej monarchie a jeho cieľom bolo pomôcť v záznamoch mien a činov kráľov. Egyptské hieroglyfy sa odlišujú od sumerských aj tým, že nikdy neopustili myšlienku obrazu. Hieroglyfy prežili až do rímskeho obdobia. Egypťania si však vyvinuli pre dokumenty oveľa rýchlejšie formy písania (hieratickú a demotickú). Priamy význam obrázkového znaku mizne, podobne ako u Sumerov a znak reprezentuje slabiku. Egypťania boli schopní reprezentovať jednu spoluhlásku jedným znakom, ale tento spôsob nepoužívali.

Kľúčové slová:

vývoj techniky

koleso

mechanika

kosačka

papier

vynálezy

písmo