Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Výrobné technológie (13 vypracovaných otázok)

«»
Prípona
.rar
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
1,0 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48173
Posledná úprava
17.06.2022
Zobrazené
419 x
Autor:
SISka0
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Frézovanie závitov patrí k veľmi produktívnej metóde výroby závitov. Kvôli veľkému rozšíreniu CNC strojov zavádzaných do veľkosériovej výroby je frézovanie závitov veľmi rozšírenou metódou, vzhľadom k interpolačnému pohybu, ktorý ovláda väčšina CNC strojov. Väčšinou sa frézovanie závitov používa na výrobu závitov mimo osi rotácie obrobku, pre veľké priemery závitov, v neprechodných otvoroch alebo pre výrobu malých závitov, ktorý by bol konvenčným spôsobom takmer nevyrobiteľný a pri výrobe by hrozilo, že závitník v diere by sa mohol zlomiť.
Skôr pri zadretí závitníka a následnom zlomení bolo veľmi obtiažne závitník vybrať z materiálu tak, aby sa nepoškodil závit, ale pri frézovaní závitov takáto situácia nenastáva. Obrovská výhoda je zrejmá z obrázku dole, kde jeden frézovací nástroj:
-Vyvŕta dieru
-Zahĺbi dieru
-Frézuje závit

Rezná rýchlosť vc pri frézovaní závitov sa doporučuje voliť rovnaká ako pri konvenčných strojoch, ale musí sa znížiť rýchlosť posuvu vf . Pri frézovaní pravého závitu sa zájde na dno diery a frézovanie pokračuje smerom nahor proti smeru hodinových ručičiek. Pri frézovaní ľavého závitu sa volí opačný postup a to tak, že začiatok frézovania je na vrchu diery (vzhľadom na veľkosť diery) a pokračuje sa proti smeru hodinových ručičiek smerom nadol.

FRÉZOVANIE VONKAJŠÍCH ZÁVITOV:

Frézovanie vonkajších závitov Frézovanie závitov je veľmi produktívna metóda výroby závitov a to najmä v hromadnej výrobe. Medzi jej najväčšie výhody patria najmä: použitie jedného nástroja na pravý aj ľavý závit, frézovanie závitov na veľkých priemeroch obrobku, vysoká produktivita, vysoká bezpečnosť atď. Metódy výroby vonkajších závitov frézovaním:
...

Kľúčové slová:

výrobné technologie

výroba

brúsenie

frézovanie

polovýrobok

sústruženie

vyhrubovanie

materiál

vystružovanie

vyvrtávanie

zahlbovanie



Obsah:
  • Brúsenie závitov
    Frézovanie závitov
    Materiály a polovýrobky vhodné na tvárnenie
    Objemové, plošné tvárnenie (definícia)
    Sústruženie závitov
    Tvárnenie za studena
    Tvárnenie za tepla
    Tvárnenie závitov
    Vyhrubovanie
    Východiskový materiál pre tvárnenie
    Vystružovanie
    Vyvrtávanie
    Zahlbovanie

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • skriptá