Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vypracované otázky z programovania NC strojov

«»
Prípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42150
Posledná úprava
26.05.2013
Zobrazené
1 350 x
Autor:
joe0074
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Stavebné komponenty CNC stroja
Riadenie
- koordinuje všetky deje. Z riadiacej jednotky postupujú príkazy k pohonovým motorom na pohyb obrobku a nástrojov. Pri zložitejších kontúrach (obrysoch) je pohyb koordinovaný na predpísanú dráhu, využíva sa interpoláciu. Cez obrazovku a klávesnicu komunikuje riadenie s obsluhou. Riadenie ukladá do internej pamäti programy a príslušné súbory (nástrojové dáta, nulové body, podprogramy atď.). hovoríme že robí správu programov. Popri týchto úlohách riadenie vykonáva mnohé ďalšie, napr.:
> automatickú :výmenu nástrojov,výmenu obrobkov (paliet).
> automatické zapnutie alebo vypnutie prívodu chladiacej kvapaliny, otáčania vretena,mazania a pod.
Výkonové alebo vyrovnávacie členy
Potrebné ak riadenie samo nie je schopné vyprodukovať vysoké el.výkony. použitie medzičlena - vyrovnávacieho člena (vyrovnávacie riadenie) - ktorý poskytne potrebný výkon. Tento člen je umiestnený v spínacej skrini a preberá i určité kontrolné funkcie.
Spínacia skriňa - stavebné diely potrebné k prevádzke stroja, ako napr. sieťové transformátory, ističe a pohonové zosilňovače.
Tachogenerátory - merajú aktuálne otáčky motorov. Pohonový zosilňovač dokáže z týchto nameraných hodnôt rozpoznať rýchlosť posuvu a porovná ju s predpísanou hodnotou.
Meracie systémy - Presne zistenie polohy osových saní pre riadenie. Sú vybavené špeciálnym odmeriavacím zariadením. Toto hlási odchýlky väčšie ako 0,001 mm, resp. 0,001° riadeniu. Keď zodpovedá odmeraná hodnota hodnote naprogramovanej, dôjde k vypnutiu posuvu.
Diferenčný člen - Stále zaisťuje rozdiel medzi skutočnou hodnotou zistenou odmeriavacím zariadením a hodnotou naprogramovanou - zistené odchýlky sú vyrovnávané servopohonmi.
Prevodovka - Automaticky sa nastavia vhodné otáčky motora zodpovedajúce naprogramovaným otáčkam vretena a zvolenému prevodu.
...

2. Charakterizujte NC, CNC a DNC systémy riadenia
NC RIADIACE SYSTÉMY
NC - Numerical Control - Číslicovo riadený. Zložené z pevne prepojených hardvérových elektronických blokov, z ktorých každý je vytvorený. a určený na vykonávanie určitej funkcie. Vnútorné hardvérové parametre, ako aj vstupy a výstupy týchto blokov zodpovedajú konkrétnej aplikácii na danom stroji. Prepojenie blokov počas práce sa prakticky nemení. Softvérová podpora je minimálna a je použitá len izolovane v niektorých blokoch, ako sú napr. aritmetická jednotka a interpolátory. V NC systémoch máme funkčne určené hardvérové bloky, prepojenie blokov a minimálny, po blokoch funkčne izolovaný softwér. Bloky pracujú súčasne a od seba nezávisle. Pomocné funkcie stroja sú ovládané paralelne pracujúcimi kombinačnými a sekvenčnými logickými obvodmi. Styk s operátorom sa značne mení podľa typu NC systému. Až na určité výnimky (Editable Stored Program Systems) neumožňujú NC systémy editovanie riadiacich programov na stroji.

CNC RIADIACE SYSTÉMY
CNC - Computer Numerical Control - Počítačom číslicovo riadený. Tieto systémy pracujú na princípe mikropočítača, resp. na princípe lokálnej multiprocesorovej špecificky prepojenej počítačovej siete. Jednotlivé procesory, mikro a minipočítače sú univerzálne hardvérové jednotky, špeciálne naprogramované na postupné vykonávanie celého radu rozmanitých funkcií. 
...

Kľúčové slová:

programovanie NC strojov

interpolátor

programovanie

NC

CNC

DNC

CNC stroje

NC stroje

NC riadiace systémy

CNC riadiace systémy



Obsah:
  • 1. Stavebné komponenty CNC stroja
    2. Charakterizujte NC, CNC a DNC systémy riadenia
    3. Hlavné úlohy pri vypracovaní riadiaceho programu
    4. Hlavné požiadavky na rezné nástroje pre NC stroje
    5. Požiadavky pri upínaní polotovarov na CNC strojoch
    6. Lineárna a kruhová interpolácia pri sústružení hriadeľa
    7. Orientácie os a vzťažných bodov na frézovačke
    8. Orientácie os a vzťažných bodov na sústruhu