Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Sociálna patológia

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
21 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23777
Posledná úprava
10.05.2009
Zobrazené
4 384 x
Autor:
myrayqa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Definícia sociálnej patológie podľa Spencera
Sociálna patológia je úhrnný pojem pre označenie chorých, nenormálnych, všeobecne nežiadúcich spoločenských javov. Patria sem aj sankcionované formy deviantného správania, ako aj štúdium príčin ich vzniku a existencie. Prvý začal tento pojem používať anglický filozof a sociológ H.Spencer, jeden zo zakladateľov pozitivizmu v spoločenských vedách. Spencer hľadal paralelu medzi sociálnou a biologickou patológiou a to v oblasti biologického a sociálneho organizmu, ich štruktúry a funkcií. Bol presvedčený o jednote spoločenských a prírodných zákonov. Práve tento biologizmus sa stal príčinou neskoršieho zamietnutia tohto pojmu a jeho nahrádzania pojmom sociálna deviácia.
Z prednášky:
Hľadal analógiu medzi vývojom biologických organizmov a vývojom spoločnosti-sú schopné rastu. Rastom rastú jej štruktúry. Diferenciácia štruktúry verzus diferenciácia funkcii.
V priebehu evolúcie sa včleňujú a spolupracujú aj odlišné zložky. Organizmus aj spoločnosť prežívajú aj zánik svojich jednotlivých zložiek. Spencerové rozdiely medzi organizmom a spoločnosťou: - jednotlivci sú rozptýlený
- v organizme časti slúžia celku
- celok v prospech jednotlivcov
- spoločnosť nemá spoločný rozum

2. Definícia sociálnej patológie podľa Durkheima
Zakladateľ vedeckej sociológie E. Durkheim považoval sociálnu patológiu za vedu o chorobách a nepriaznivých skutočnostiach, činoch a správaní, ktoré sa odchyľujú od stanovených noriem, ale súčasne sú organickou súčasťou, komponentom života sociálnych celkov. Podľa neho nie je možné stavať chorobu (sociálnu) proti zdraviu, lebo sú to vzájomne sa vysvetľujúce prejavy biologického i sociálneho života.

Kľúčové slová:

Sociálna patológia

Deviantný akt

Sociálna kontrola

Sociálne problémy