Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ropné šoky

«»
Prípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41104
Posledná úprava
09.12.2012
Zobrazené
2 814 x
Autor:
matka1683291
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ropné šoky
Vývoj svetového trhu ropy od etapy svojho formovania bol pevne v rukách piatich ropných spoločností: Mobil Corporation, Texaco, Gulf, Socal, Exxon Corporation. K nim sa neskoršie pridali Royal Dutch Shell a British Petroleum. Spolu tieto korporácie označujeme aj ako sedem sestier. Po druhej svetovej vojne sa zvyšoval svetový dopyt po rope (expanzia priemyslu, mechanizácia poľnohospodárstva a rozvoj automobilizmu)
V druhej polovici 50-tych rokov sa na medzinárodných ropných trhoch začali veľmi úspešne presadzovať aj dodávky sovietskej ropy. To ale zväčšovalo konkurenciu (dovtedy bola spotrebovávaná v rámci tzv. Východného Bloku).
Aby sedem sestier udržalo sovietsky vývoz pod kontrolou, začalo uplatňovať cenové opatrenia vo forme zníženia ceny ropy. Bolo pochopiteľné, že pokles cien sa odrazil aj v poklese príjmov krajín, ktoré ropu vlastnili.
Táto skutočnosť viedla v roku 1960 ku vzniku Organizácie krajín exportujúcich ropu (OPEC), ktorá v ďalších rokoch určovala ekonomickú a obchodnú politiku voči väčšine vyspelých ekonomík, najmä voči tým, ktoré boli na dovoze ropy závislé.
 
Šesťdesiate roky boli vo svetovom hospodárstve v znamení všeobecnej prosperity
 
Od roku 1970 začala byť stabilizácia ropného trhu čoraz viac narušovaná zmenami  v medzi-národnej hospodárskej politike vyspelých krajín:
- akcelerátorom tohto procesu bolo USA, ktoré  prijalo zákon o ekonomickej stabilite, čo sťažilo prístup importérov na americký trh
- jednostranne bol zrušený systém voľnej vymeniteľnosti poslednej národnej meny- amerického dolára za zlato (tzv. Nixonov šok)
- následne začala rásť cena zlata a dolár devalvoval

Kľúčové slová:

ropné šoky

vývoj ceny ropy

Nixonov šok

OPEC

prvý ropný šok

druhý ropný šok

tretí ropný šok

ropa



Obsah:
  • Úvod do ropných šokov
    1. Prvý ropný šok 1973 - 1975
    2. Druhy ropný šok 1977
    3. Tretí ropný šok - 1986
    4. Možný štvrtý ropný šok 1990
    Spracované ropné šoky potrebné na 1. zápočet z predmetu MO

Zdroje:
  • Peter Baláž a kol.: Medzinárodné podnikanie, 2011, Sprint, Bratislava