Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Pracovné právo

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
23 x
Veľkosť
0,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36579
Posledná úprava
03.02.2011
Zobrazené
1 649 x
Autor:
strigus
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované otázky na postupovú skúšku. Pracovné právo, pojmy, história, predmet, pracovný pomer.

1/ Úloha a význam pracovného práva v trhovom hospodárstve
Ochranná úloha , chráni zamestnanca vo vzťahoch s z-teľom. V súčasnej dobe globalizácie, superkonkurencie kedy rastie tlak na podnikateľa začína mu byť z-nec na obtiaž.Prac. právo stráca vysoký štandard, ktorý je pre z-teľa neúnosný.V súčasnosti existuje permanentné riziko straty zamestnania, z-telia prepúšťajú aj vtedy keď sa im darí, nie len vtedy keď je v ťažkej ekonomickej situácii.

2/ Predmet a funkcie pracovného práva
Pracovné právo je samostatné odvetvie právneho poriadku SR a tvorí ho súbor právnych noriem, ktoré upravujú vzťahy medzi ľuďmi pri uskutočňovaní ľudskej práce. Pracovné právo ako systém sa člení na všeobecnú časť / pojem, predmet , funkcie, zásady PP/ a osobitnú časť / skončenie prac. pomeru, prac. čas, mzda .../.

3/ Základné sociálne práva a liberálne slobody
Liberalizmus- rozvoj človeka v slobode-sloboda človeka ako najvyšší princíp liberalizmu zabezpečí okrem súkr. vlastníctva aj osob. Bezpečnosť. Heslo liberalizmu- rovnosťou v liberalizme- rovnosť v slobode.

4/ Základné zásady PP
charakterizujú základné právne myšlienky v prac.práv. vzťahoch...
5/ Právo na prácu a jehouplatňovanie, zásada rovnoprávnosti žien s mužmi
Právo na prácu, na zamestnanie ho získať a súčasne si ho aj udržať. Štát sa musí usilovať o plnú zamestnanosť, lebo je prostriedkom rozvoja osobnosti ale aj celého hospodárstvaAk ju nemôže plniť priamo tak ju musí plniť náhradným spôsobom, podporou v nezamestnanosti- tzv. alternatívne právo.

...

163/ Povinnosť bezpečnej úschovy predmetov, ktoré zamestnanec obvykle nosí do práce § 193
Zodpovednosť zamestnávateľa za škodu na odložených veciach
(1) Zamestnávateľ zodpovedá za škodu na veciach, ktoré si u neho zamestnanec odložil pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním na mieste na to určenom, a ak nie je také miesto určené, potom na mieste, kde sa obvykle odkladajú. Za veci, ktoré sa do zamestnania obvykle nenosia, zamestnávateľ zodpovedá, len ak ich prevzal do úschovy, inak najviac do sumy 5 000 Sk. (2) Nárok na náhradu škody zanikne, ak zamestnanec o nej písomne neupovedomil zamestnávateľa bez zbytočného odkladu, najneskôr v lehote 15 dní odo dňa, keď sa o škode dozvedel.

Kľúčové slová:

predmet

pramene

vývoj

pojem

pracovný pomer

skončenie pracovného pomeru

pracovnoprávne nároky



Zdroje:
  • Kniha pracovného práva od Schronka