Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Politika zamestnanosti

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36011
Posledná úprava
18.02.2011
Zobrazené
1 560 x
Autor:
jolana85
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Nezamestnanosť je sociálno-ekonomický jav, vzniká, ak je na trhu práce skupina nezamestnaných, ktorí hľadajú prácu. Na Slovensku v r.2009 výrazne stúpla, oproti r.2008 a v decembri 2009 sme boli na tretej priečke s najvyššou nezamestnanosťou v EÚ. Definícia nezamestnanosti je založená na tom, že osoba schopná práce je z možnosti pracovať v platenom zamestnaní vyradená. Je to vážny ekonomický a zároveň i sociálny problém. Nezamestnanosť je spojená s takými spoločenskými javmi ako napríklad zlé mentálne a fyzické zdravie, zvýšená rozvodovosť, zločinnosť a podobne.

Kľúčové slová:

politika

zamestnanosť

nezamestnanosť

práca

mzda

SZČO

pracovný pomer



Obsah:
  • 1. Trh práce, ekonómia trhu práce, fungovanie - dopyt po práci, ponuka práce, určovanie rovnovážnej mzdy. Analýzy a faktory ponuky a dopytu po práci. Pružnosť trhu práce - 3 modely - britský, nemecký, švédsky.
    2. Zamestnanosť a zdroje pracovných síl. Trendy ponuky práce. Štruktúra ekonomicky aktívnych, pracujúcich, zamestnancov a SZČO. Štatistické informácie o zamestnanosti, Výberové zisťovania pracovných síl.
    3. Nezamestnanosť. Klasifikácia druhov nezamestnanosti, príčiny, vývoj nezamestnanosti na Slovensku. Vekové, pohlavné, vzdelanostné, etnické a regionálne aspekty nezamestnanosti. Inštitucionálne zabezpečenie starostlivosti o nezamestnaných. Organizačná štruktúra a činnosť Úradu práce, soc. vecí a rodiny na trhu práce.
    4. Zákonník práce. Pracovný pomer. Skončenie prac. pomeru. Povinnosti zamestnávateľa pri hromadnom prepúšťaní. Pracovný čas. Dovolenka. Mzda. Funkcie minimálnej mzdy - ekonomická, sociálna. Zákon č. 663/2007 o minimálnej mzde. Prekážky v práci.
    5. Podniková soc. politika. pracovné podmienky zamestnancov. Stravovanie zamestnancov. Vzdelávanie zamestnancov. Materská a rodičovská dovolenka. Prestávky na dojčenie.
    6. Dohody o prácach vykonávaných mimo prac. pomeru - o vykonaní práce o pracovnej činnosti a o brigádnickej práci študentov.
    7. Kolektívne prac. vzťahy. Práva odborovej organizácie. Zákon č. 103/2007 o tripartite, Zákon č. 2/1991 o kolektívnom vyjednávaní.
    7. Podpora zamestnávania - základné pojmy: zamestnávateľ, zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba, uchádzač o zamestnanie, záujemca o zamestnanie, znevýhodnený uchádzač o zamestnanie, občan so zdrav. postihnutím.
    9. Služby zamestnanosti - definícia. Pôsobnosť ústredia a úradov v oblasti služieb zamestnanosti. Zamestnávanie cudzincov - podmienky. Náležitosti povolenia na zamestnanie.
    10. Služby zamestnanosti poskytované PO a FO. Agentúry dočasného zamestnávania.
    .
    .
    .
    24. Povinnosti zamestnávateľa pri zamestnávaní občanov so zdravot. postihnutím
    25. Meranie efektívnosti vynakladania prostriedkov na opatrenia aktívnej politiky trhu práce - problémy s mŕtvou váhou, posunutím a substitúciou.