Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Európske právo (vnútorný trh, voľný pohyb tovaru...)

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13586
Posledná úprava
13.05.2021
Zobrazené
685 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V pôvodnej terminológii sa pojem vnútorný trh nevyskytol, existoval len pojem spoločný trh vo všetkých troch zakladateľských zmluvách. Zmluva o ESUO označila spoločný trh za jeden zo základov tohto spoločenstva. Pojem nevymedzila pozitívne, ale negatívne v rozpore sú dovozné a vývozné clá, kvantitatívne obmedzenia, diskriminácia, štátne subvencie alebo podpory, zvláštne poplatky, rozdelenie trhov - sú nezlučiteľné so spoločným trhom.
Spoločný trh bol vytváraný postupne pre jednotlivé výrobky (uhlie, železná ruda, oceľ) a s končenou platnosťou bol vytvorený k 1. 1. 1957.

Zmluva o EURATOM nepočítala s vnútorným trhom. Hovorila len o spoločnom trhu. Obdoba zmluvy o ESUO - mal byť vytvorený spoločný trh pre jadrový materiál a osobitné zariadenia. Spoločný trh bol vytvorený k 1. 1. 1959.

Zmluva o EHS - základom vytvorenia spoločného trhu bola colná únia, pričom mali byť zrušené dovozné a vývozné clá a kvantitatívne obmedzenia v obchode medzi členskými štátmi: vo vzťahu k tretím štátom sa mal vytvoriť spoločný sadzobník. Na rozdiel od predchádzajúcich zmlúv táto hovorila o vytvorení spoločného trhu vo všeobecnosti pre všetky výrobky. Predpokladalo sa, že spoločný trh sa bude vytvárať v rámci prechodného 12-ročného obdobia do 31. 12. 1969. Za skutočný dátum sa však považuje 1. 7. 1968, kedy bola vytvorená aj colná únia. Výsledný efekt:
...

Kľúčové slová:

právo

Európa

európske právo

trh

vnútorný trh

EHS

tovar

voľný pohyb tovaru

podnikanie

sloboda podnikania

pohyb osôb

Dassonville

podnikanie

ekonomika



Obsah:
  • Pojem vnútorný trh
    Voľný pohyb tovaru
    Sloboda pohybu osôb, sloboda podnikania a výkonu povolania
    Voľný pohyb služieb
    Voľný pohyb kapitálu a platieb

Zdroje:
  • prednášky
  • poznámky
  • skriptá
  • testy