Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Fyziológia živočíchov - kompletné materialy k predmetu a skúške

«»
Prípona
.zip
Typ
testy
Stiahnuté
40 x
Veľkosť
44,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45155
Posledná úprava
29.06.2015
Zobrazené
1 999 x
Autor:
Logenix
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1.Predmet a ciele fyziolog.živočíchov:

fyziologiou je vo vseobecnosti mozne definovat ako vedu o procesoch zivych systemov,studujucu vykony a funkcie organizmov. Jej ulohou je poznat a pochopit podstatu tychto procesov,stanovit priciny,ktore ich sposobuju,odhalit vzajomne suvislosti a zavislosti medzi jednotlivymi dejmi. Fyiologia je fnkcna veda,ktora vo svojich zaveroch vychadza z vlastnych experimentalnych pozorovani,ale tiez z poznatkov morfologickych disciplin a biochemie. Jej najdolezitejsou vyskumnou metodou je pokus Rozlisujeme: PATOLOGICKU FYZ-ktora skuma a vysvetluje zivotne deje v chorych organizmoch, NORMALNA FYZ- ktora skuma zivotne procesy prebiehajuce v normalnych zdravych organizmoch. TEORETICKA FYZ- skuma podstatu funkcii z hladiska zakladneho vyskumu. APLIKOVANA fyz- vyuziva fyziologicke poznatky ba bezprostredne poziadavky praxe. Dalej ju mozme rozdelit z urovne struktury zivych systemov: molekulova-sleduje funkciu na urovni molekulovych struktur. BUNKOVA FYZ- skuma procesy na urovni bunkovych struktur. FYZIOLOGIA TKANIV-sleduje zakonitosti zivotnych dejov na vyssej organizacii zivej hmoty.

5. Osmotický tlak krvi:

Elektrolyty krvnej plazmy (sodík, chloridy a hydrogénuhličitany) sú významné pre osmotický tlak krvi. Je spôsobený prítomnosťou solí (NaCl) a organických látok (bielkovín). Jeho hodnota je 9,33 kPa. Roztoky, ktoré majú nižší osmotický tlak ako krv, nazývame hypotonické. Roztoky, ktoré majú vyšší osmotický tlak ako krv, sú hypertonické. Roztoky, ktoré majú rovnaký osmotický tlak ako krv, sa nazývajú izotonické roztoky.

36. Travenie v ustnej dutine:

SLINY: predstavuju bezfarebnu leskujucu tekutinu,ktora je zmiesanym sekretom slinnych zliaz Pozname: 1. SEROZNE SLINNE ZLAZY: patria sem priusne slinne zlazy,ktore sa skladaju so seroznych buniek a vylucuju velke mnozstvo vodnatych slin bez hlienu. Obsahuju male mnozstvo bielkovin a inych dusikatych latok a vyznacuju sa pufrovymi vlastnostami. 2. MUCINOZNE SLINNE ZLAZY: patria drobne zliazky rozptylene pod epitelom tvare,podnebia, jazyka,hltanu a tiez jednotlive poharikovite bunky. Neprodukuju emzymy len husty hlienovity sekret-mucin. 3. ZMIESANE SLINNE ZLAZY: su to podjazykove a podcelustne zlazy,ktore sa skladaju zo seroznych buniek a vylucuju serozno-muciozny sekret/. Tieto sliny sa vylucuju najma pri prijmani potravy. ZLOZENIE A MNOZSTVO SLIN- sliny obsahuju viac ako 99% vody,priblizne 0,3 % organickych a 0,2% anorganickych latok a bunecne elementy. Z anorg. Latok sliny obsahuju:K,Ca,Mg vo forme chloridov,fosforecnanov,uhlicitanov a siranov. Z org. Bielkoviny,mucin,mocovina,aminokyseliny,kreatin Mnozstvo slin sa vyznacuje velkou medzidruhovou a individualnou variabilitou.

Kľúčové slová:

Fyziológia živočíchov

fyziológia živočíchov

testy

ťaháky

skriptá

prednášky

materiály



Zdroje:
  • Skryptá a materialy, protokoly, testy, prezentácie získané od študentov.