Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Železobetónová stena

«»
Prípona
.dwg
Typ
technický výkres
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42916
Posledná úprava
25.04.2016
Zobrazené
2 556 x
Autor:
peppo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Výstužovanie železobetónov. stien v cade

ŽELEZOBETÓNOVÉ STENY
Nosné monolitické železobetónové steny vo vysokých a mnohopodlažných budovách sú veľmi exponované konštrukcie z hľadiska prenosu vodorovných ako tiež zvislých zaťažení. Hlavne v spodných podlažiach týchto stien sú mnohé miesta, kde je potrebné umiestniť veľké množstvo výstuže. Sú to miesta v okolí dverných otvorov a najmä v ich nadpražiach. Veľmi komplikovaná situácia nastáva v oblastiach pri horných rohoch otvorov, kde sa stretáva zvislá výstuž okraja dverného otvoru a vodorovná spodná výstuž nadpražia.

Na konkrétnom prípade vystužovania podrobnosti v nosnej železobetónovej stene v okolí dverného otvoru si ukážeme, ako je niekedy problematické, ale potrebné dodržiavanie už tu uvedených konštrukčných zásad (vzdialenosti medzi výstužou, priemery zakrivenia prútov výstuže). V danom prípade podľa návrhu je pri dvernom otvore v nosnej železobetónovej stene (v skrytom pilieri) potrebné umiestniť 8 zvislých prútov Ø R28. Vodorovná výstuž je z prútov Ø R16 a skrytý pilier je uzatvorený vodorovnými strmeňmi Ø R10 (obr. 13). Hrúbka steny je relatívne veľká (500 mm), ale problém sa komplikuje v mieste stykovania zvislej výstuže, kde bude potrebné jednoznačne predpísať polohu stykovania výstuže a hlavne v mieste kríženia tejto zvislej výstuže s vodorovnou výstužou v rohu nadpražia.

V nadpraží nad dverným otvorom je vodorovná výstuž pri hornom aj spodnom povrchu 12 Ø R28. Takáto výstuž sa dá umiestniť len do dvoch radov nad sebou. V mieste kríženia zvislej a vodorovnej výstuže sa posúva krajný vodorovný prút podstatne dovnútra a zmenšuje svetlé vzdialenosti medzi výstužou.

Kľúčové slová:

žb. stena

výstuž

detaily

výkres

vystužovanie

betonové konštrukcie



Obsah:
  • Technický výkres vystužovania - vystužovanie železobetónových konštrukcii
    Pohľady, rezy, detaily a rozkreslenie vystuženia železobetónových stien

Zdroje:
  • Vystužovanie betonovych konštrukcií