Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ťahák z predmetu Manažment výroby - vypracované otázky

«»
Prípona
.doc
Typ
ťahák
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11466
Posledná úprava
30.11.2018
Zobrazené
1 135 x
Autor:
matko41
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Charakterizujte pojem výroba a manažment výroby: Výroba - výrobný proces - je proces , ktorý je nerozlučne spojený s prírodnými zdrojmi, ľudskou prácou a kapitálom. Výsledkom tohoto procesu sú výrobné statky, ktoré na trhu ponúkame spotrebiteľom. Výroba sa uskutočňuje na základe voľby spôsobu a účelu použitia výrobných zdrojov. Vstup do výrobného procesu predstavuje všetky zdroje, ktoré sú potrebné pre zabezpečenie výroby, ktorá má vytvoriť požadované výstupy - užitočné statky a služby. Manažment - riadenie organizácii v podmienkach trhového hospodárstva. Jadrom výrobných organizácii je manažment výroby a jeho podstatnou časťou je aj manažment logistiky. Výroba tovaru a služieb je výsledkom ekonomického úsilia.
2. Charakterizujte výrobný proces a manažment logistiky: Logistika - chápeme ju ako integrované plánovanie, formovanie, realizáciu a kontrolovanie hmotných a s nimi spojených informačných tokov od dodávateľov do podniku, vo vnútri podniku a od podniku k odberateľom.
3. Charakterizujte typické fázy výrobného procesu: Výrobný proces sa spravidla člení na tri fázy: - predzhotovovacia (v praxi tiež nazývaná predvýrobná: výroba základných dielov, t.j. obrábanie, tvarovanie ...), - zhotovujúca (v praxi tzv. predmontáž: výroba základných podzostáv, zostáv,...), - dohotovujúca (napr. montáž: výroba finálnych výrobkov).
4. Charakterizujte základné manažérske rozhodnutia vo výrobe: Aké výrobky a v akých variantoch by mali byť dlhodobo vyrábané? Pomocou akých výrobných procesov? Aký má byť rozsah kapacít strojov, zariadení a pracovníkov? Aká má byť ich štruktúra a stupeň univerzálnosti či individuálnosti? Koľko a ktorých dodávateľov bude potrebné? Ktoré časti môžu byť prevedené na dodávateľa alebo do bezprostrednej kooperácie?
5. Aké základné úlohy manažment výroby rieši: Odborné úlohy - zaisťujú prvoradé plnenie vecných úloh, jedná sa o: analýzu problémov, stanovenie a presadzovanie cieľov, voľbu a plánovanie príslušných opatrení, zaistenie realizácie opatrení, kontrolu, analýzu zistených problémov, revíziu cieľov. Personálne úlohy - získavanie pracovníkov pre plnenie daných cieľov, ich rozvoj a zvyšovanie ich zodpovednosti. Jedná sa o: prípravu a ďalšie vzdelávanie pracovníkov, motivácia pracovníkov a vlastné rozmiestnenie pracovníkov v rámci procesu.

Kľúčové slová:

manažment výroby

výrobný proces

manažerské postupy

uvoľnenie zákazky

riadenie majstrom



Obsah:
  • 1. Charakterizujte pojem výroba a manažment výroby:
    2. Charakterizujte výrobný proces a manažment logistiky:
    3. Charakterizujte typické fázy výrobného procesu:
    4. Charakterizujte základné manažérske rozhodnutia vo výrobe:
    5. Aké základné úlohy manažment výroby rieši:
    6. Charakterizujte manažérske postupy:
    7. Akých „koaličných partnerov“ poznáte pri tvorbe podnikových cieľov:
    8. Aké ciele výrobného podniku poznáte:
    9. Aké základné ukazovatele ekonomiky výroby poznáte:
    10. Aké sú úlohy výr. manaž. z hľadiska existencie firmy a úspešnosti výr. procesu:
    ...
    ...
    ...
    45. Proces uvoľnenia zákazky:
    46. Rozvrh práce:
    47. Riadenie majstrom:
    48. Dispečerské riadenie:
    49. Podstata riadenia zmien a odchýlok: