Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Strategický Manažment - vypracované otázky

«»
Prípona
.doc
Typ
ťahák
Stiahnuté
66 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36608
Posledná úprava
05.02.2011
Zobrazené
1 936 x
Autor:
markhusss
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované otázky z predmetu Strategický manažment. V obsahu popísane jednotlivé otázky.

Kľúčové slová:

Strateégia

Manažment

Analýzy

SWOT

Portfoliové analýzy

GE matica

Ciele

Vízia

Poslanie

Implementácia

Kontrola



Obsah:
  • 01. Stručne objasnite, čím sa odlišuje strategické myslenie od intuície a uveďte základné charakteristiky strategického myslenia.
    02. Uveďte minimálne tri metódy alebo techniky, ktoré je možné využiť pri identifikácii silných a slabých stránok podniku a jednu z nich podrobnejšie popíšte.
    03. Stručne charakterizujte „stratégiu zvratu“ a uveďte, v akej pozícií odporúča SWOT graf túto stratégiu, stratégiu zvratu.
    04. Stručne objasnite charakter „stratégia rastu“ aplikovanej v nízko atraktívnych odvetviach a graficky znázornite pozíciu SBU v GE matici s tejto situácií.
    05. Stručne zdôvodnite, či je alebo nie je potrebná vízia pre tvorbu stratégie, resp. akú funkciu plní vízia pri tvorbe stratégie.
    06. Uveďte akú metódu je možné uplatniť pri selekcii faktorov s najvyššou prioritou a naznačte postup uplatnenia tejto metódy.
    07. Graficky naznačte základné fázy strategického manažmentu pri uplatnení preskripčného prístupu a stručne charakterizujte jednotlivé fázy tohto procesu.
    08. Stručne objasnite, či i v súčasnom turbulentne sa meniacom prostredí patria vízie medzi dôležité súčasti strategického manažmentu, prípadne ktoré z uvedených dvoch druhov vízií sú účinnejšie a prečo.
    09. Uveďte definíciu stratéga podľa Perikla a stručne objasnite, prečo je stále aktuálna.
    10. Stručne objasnite pojem „mechanické myslenie“ a zdôvodnite, čím sa odlišuje od strategického myslenia.
    11. Uveďte postup identifikácie „faktorov s najvyššou prioritou“, prípadne popíšte metódu, ktorá umožňuje ich výber.
    12. Stručne opíšte aké metódy ponúka teória strategického manažmentu pre identifikáciu silných a slabých stránok podniku a stručne charakterizujte jednu z nich.
    13. Uveďte, ktoré z týchto matíc by ste uprednostnili pre tvorbu stratégie a prečo. Naznačte postup konštrukcie zvolenej matice a uveďte výhody jej aplikácie.
    14. Stručne objasnite, čím sa odlišuje „strategická kontrola“ od „operatívnej kontroly“, resp. aké sú špecifiká kontroly v strategickom manažmente.
    15. Stručne objasnite, akú funkciu plní poslanie v rámci stratégie a aké výhody a nevýhody z pohľadu úspešnosti strategického manažmentu má širšie vymedzenie poslania.
    16. Stručne poukážte na to čím môže inšpirovať kniha Sun Tzu „Umenie vojny“ súčasných stratégov, napríklad vymedzením najvyšších foriem generálstva.
    17. Stručne objasnite pojem „intuícia“ a zdôvodnite, čím sa odlišuje od strategického myslenia.
    18. Stručne objasnite, v akej súvislosti a za akým účelom skúmame v rámci Porterovho modelu piatich síl pôsobenie faktora „ekonomický rozmer“.
    19. Stručne popíšte postup konštrukcie „SWOT“ grafu a uveďte, aké informácie získané jeho aplikáciou môžeme využiť pri tvorbe stratégie.
    20. Naznačte pre ktorú SBU (v ktorých políčkach GE matice), je odporúčaná stratégia rastu a stručne charakterizujte modifikácie odporúčaných rastových stratégií.
    21. Stručne charakterizujte funkciu implementácie v strategickom manažmente a popíšte minimálne jednu z metód vhodnú pre využitie v tejto fáze strategického manažmentu.
    22. Stručne objasnite, akú funkciu plnia strategické ciele v rámci stratégie a či je nutné ich vytyčovať i v prípade, ak je firma uvedená jasnou víziou.
    23. Pokúste sa stručne objasniť tvrdenie „Stratégia umožňuje vyhrať vojnu bez boja“.
    24. Stručne objasnite pojem „strategické myslenie“ a zdôvodnite, čím sa odlišuje od ďalších dvoch základných spôsobov myslenia.
    25. Stručne objasnite, v akej súvislosti a za akým účelom skúmame v rámci Porterovho modelu piatich síl spôsobenie faktora „úspora celkových nákladov = stratégia nákladového vodcovstva“.
    26. Stručne popíšte postup konštrukcie „SWOT matice“ a uveďte, aké informácie získané jej aplikáciou môžeme využiť pri tvorbe stratégie.
    27. Naznačte, pre ktoré SBU (v ktorých políčkach GE matice) odporúčaná stratégia ústupu a stručne charakterizujte modifikácie odporúčaných ústupových stratégií.