Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Genetika - pojmy

«»
Prípona
.doc
Typ
ťahák
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45855
Posledná úprava
04.05.2015
Zobrazené
902 x
Autor:
viktoria.havlikova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Genetické pojmy

- Genetické modely - organizmy alebo nebunkové biologické systémy, umožňujúce najlepšie riešenie špecifických otázok dedičnosti a premenlivosti.
- Genetické objekty - všetky organizmy alebo nebunkové biologické systémy.
- Genetika - veda zaoberajúca sa dedičnosťou a premenlivosťou živých systémov.
- Premenlivosť organizmov - zmena znakov a vlastností organizmov podmienená geneticky alebo podmienkami vonkajšieho prostredia.
- Premenlivosť organizmov dedičná - je zmena znakov vlastností organizmov spôsobená trvalými zmenami génov ako i kombináciami a rekombináciami génov pri pohlavnom spôsobe rozmnožovania organizmov.
- Premenlivosť organizmov nededičná - je zmena znakov vlastností organizmov podmienená vonkajším prostredím bez následkov na potomstvo.
• Biopolyméry informačné - nukleové kyseliny DNA a RNA.
• dsDNA - dvojreťazcová deoxyribonukleová kyselina.
• Exóny - úseky DNA, ktoré sú prepisované a spájané spolu počas úpravy pre-mRNA. Spojené exóny tvoria mRNA v bunke eukaryí a sú prekladané do aminokyselinového poradia v bielkovine.
• hnRNA - jadrová heterogénna RNA, rozdielne RNA v jadre bunky, ktoré sú výsledkom priameho prepisu DNA. Po prepísaní sú hnRNA zostrihom upravené.
• Intróny - úseky DNA prítomné v génoch eukaryí, ktoré sú prepisované, ale následne sú vystrihované počas úpravy pre-mRNA.
• Nukleotid - základná stavebná jednotka nukleových kyselín zložená z bázy (purín alebo pirimidín) pentózy a fosfátu.
• Operón - jednotka genetickej regulácie v bunke baktérií zložená z jedného alebo viacerých štruktúrny génov (obsahujú informáciu pre syntézu príslušného enzýmu), regulačných génov, operátora a promótora.
• Preklad genetickej informácie (translácia) - syntéza polypeptida podľa predlohy mRNA.
• Prepis genetickej informácie (transkripcia) - syntéza molekuly mRNA katalýzou enzýmom RNA-polymeráza na predlohe dsDNA.

Kľúčové slová:

Genetické modely

Euchromatín

Heterochromatín

genetika

mitóza

teloméry