Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Environmentálna legislatíva

«»
Prípona
.doc
Typ
ťahák
Stiahnuté
8 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21289
Posledná úprava
20.03.2009
Zobrazené
1 280 x
Autor:
bubkaa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ekonomické nástroje a zdroje jej financovania: účinná ekol. politika predpokladá využiť nástroje ekol. politiky,kt. možno členiť na:normatívne, voľné, ekonomické
Normatívne nástroje: majú rôzne formy a to počnúc od príkazmi, zákazmi, obmedzení prípustného množstva až po zákaz určitých výrob. Príkazy sú zamerané na výrobno tech. oblasť, pričom sa odvíjajú tzv. stavu techniky. Prikladom sa predovšetkým sleduje využívať takú tech., kt. nezaostáva za dosiahnutým ekol. a ekonom. aktivýt. Prednosťou uplatnenia príkazov, zákazov a obmedzení ekol. politike je, že umožňuje v krátkom čase dosiahnúť zlepšenie kvality ŽP. Ďalšou ich prednosťou je, že sú pomerne jednoduché.
Voľné nástroje: ekon. politiky sa uplatňujú s cieľom integrovať ekol. vedomie a zodpovednosť do rozhodovacích procesov do riadiacích orgánov. V tejto oblasti sa uplatňujú predovšetkým ekologicko-politické pooperačné riešenia. Tu sú tzv. odvetvovo odvody právne záväzné . Cieľom týchto dohôd je vopred stavovený cieľ, určítý stav kvality ŽP za určité časové obdobie. Odvetvové odvody sú právne nezávažné, sa neuplatnia prísne hlavne štátne zásahy. Rozhodnutie zostáva na znečisťovateľa ako chce zabezpečť dohodnuté ciele. Všeobecne možno povedať tak ako v jednom i druhom prípade účasť štátu je malá. Väčšinou sa jedná o poskytnutie bezplatných info.

Kľúčové slová:

legislatíva

enviromenetalistika

ekonomické nástroje

recyklačný fond

znečisťovanie