Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Makroekonomické ukazovatele

«»
Prípona
.docx
Typ
študijný materiál
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48425
Posledná úprava
16.11.2023
Zobrazené
64 x
Autor:
i.me
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Je to celonárodný trh, kt. pozostáva z 4 sektorov:


Domácnosti - spotrebitelia (ako vlastníci výrobných faktorov, a to práce, pôdy, kapitálu) uspokojujú svoje potreby prostredníctvom trhu spotrebných tovarov a služieb, kde vystupujú ako kupujúci. Na trhu výrobných faktorov vystupujú ako predávajúci (predávajú svoje výrobné faktory). Príjmy, ktoré dostávajú za vlastníctvo výrobných faktorov, rozdelia na nákup spotrebných statkov a služieb a na úspory. Domácnosti na uspokojenie svojich potrieb nakupujú tovary a služby na trhu tovarov a služieb a pre domácnosti sú to výdavky. Peniaze, ktoré neminú na spotrebu, uložia do banky (finančné trhy) v podobe úspor. Domácností môžu mat aj príjmy od štátu v podobe


Podniky - na trhu výrobných faktorov nakupujú od domácností výrobné faktory a domácnostiam platia za využívanie výrobných faktorov mzdu (rentu, úrok). Na trhu výrobných faktorov vystupujú ako kupujúci. Pre podniky platby za využívanie výrobných faktorov sú náklady. Zároveň domácnostiam predávajú spotrebné statky a služby na trhu tovarov a služieb, vystupujú ako predávajúci svojich výrobkov. Predajom výrobkov získavajú tržby za predanú produkciu. Podniky na finančnom trhu (kapitálovom trhu) umiestňujú úspory, aby ich premenili na investície.


Štát - je špecifickým trhovým subjektom. Štát má príjmy od domácností a podnikov v podobe daní. Za tieto príjmy štát kupuje tovary a služby na trhu tovarov a služieb. Domácnostiam vypláca transferové platby a podnikom môže poskytovať dotácie. Príjmy štátu môžu byť vyššie ako výdavky, vtedy má štát pozitívne úspory, s ktorými môže obchodovať na finančnom trhu (kapitálovom trhu). Výdavky však môžu byť aj vyššie ako príjmy. Vtedy si musí od podnikov a domácností požičať opäť prostredníctvom finančného trhu.


Zahraničie - nakupuje (cudzinci) spotrebné statky a služby, ako aj kapitálové statky. Ide o dovoz a vývoz tovarov. Naše ekonomické subjekty sú tiež aktívne v zahraničí. Finančný trh zachytáva prílev kapitálu zo zahraničia v podobe zahraničných investícii. Úspešnosť tohto kolobehu možno posudzovať podľa konečných výsledkov a výsledkom je výkonnosť ekonomiky.


Výsledok kolobehu medzi nimi je výkonnosť národného hospodárstva.


Kľúčové slová:

HDP

HNP

Štát

domácnosť

Ekonomický rast



Obsah:
  • Domácnosti
    Podniky
    Štát
    Hrubý domáci produkt
    Hrubý národný produkt
    Čistý domáci produkt
    Amortizácia je zjednodušene odpisy ktoré sa prenášajú do hodnoty ceny výrobku
    Reálny HDP
    Nominálny HDP
    Čisté ekonomické bohatstvo
    Metódy výpočtu HDP
    Výdavková metóda HDP
    Dôchodková metóda HDP
    Produkčná metóda
    Čistý ekonomický blahobyt
    Spotreba, úspory a investície
    Podstata ekonomického rastu
    Faktory ovplyvňujúce ekonomický rast
    Hranice ekonomického rastu
    Podstata ekonomického cyklu
    Pohyb reálneho produktu okolo potenciálneho produktu
    Fázy ekonomického cyklu
    Inflácia
    Meranie inflácie
    Dôsledky inflácie
    Nezamestnanosť