Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vypracované štátnice z Ekonomiky

«»
Prípona
.docx
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47125
Posledná úprava
06.11.2017
Zobrazené
809 x
Autor:
karolina.sabljic
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Produkčné funkcie

Firma používa pre svoju činnosť určité množstvo výrobných faktorov, ktoré kombinuje na dosiahnutie určitého objemu produkcie. Istý výstup možno dosiahnuť rôznymi kombináciami výrobných faktorov, čo súvisí s možnosťou substitúcie.

Ak cieľ je maximalizácia zisku ⇒ firma použije takú kombináciu výrobných faktorov, ktorá umožní minimalizovať náklady na daný objem produkcie, alebo pri tých istých nákladoch dosiahnuť maximálnu produkciu.

Firma musí rozhodnúť:
1. aké výrobky a v akom množstve
2. akú kombináciu výrobných faktorov

Produkčná funkcia
- vyjadruje závislosť medzi kombináciou vstupov a maximálne dosiahnutým objemom výstupov
- objem produkcie s ktorou prichádza firma na trh - teda výstup predstavuje ponuku firmy, t.j. výstup firmy Q, čo je vlastne výsledkom kombinácie používaných výrobných faktorov. Vo všeobecnom tvare berieme do úvahy iba dva výrobné faktory a to prácu L a kapitál K.

Ak do úvahy berieme len 2 výrobné faktory práca (L), kapitál (K) produkčná funkcia má potom takýto tvar:

Q = f (K,L)
Q - objem produkcie

Krátkodobé produkčné funkcie

Obdobie v ktorom firma môže zmenu výstupu zabezpečiť výrobnými faktormi, z ktorých 1 je fixný (takýmto fixným vstupom je kapitál) Ak chce firma zmeniť výstup, môže to dosiahnuť len zmenou variabilného vstupu. (rozumieme tým prácu)

Kľúčové slová:

štátnicové otázky



Obsah:
  • 1. Produkčné funkcie, ich ekonomická interpretácia. Krátkodobé produkčné funkcie. Dlhodobé produkčné funkcie. Zákon klesajúcich výnosov. Určenie optimálnej kombinácie výrobných faktorov pomocou izokvanty a izokosty.
    CHÝBA - 2. Dopyt spotrebiteľa (zákon klesajúceho dopytu a jeho efekty, faktory ovplyvňujúce dopyt). Voľba optimálnej kombinácie statkov pri spotrebe.
    3. Agregátny dopy a agregátna ponuka. Makroekonomická rovnováha, modely makroekonomickej rovnováhy z pohľadu klasickej a keynesovskej koncpecie. Základné nástroje makroekonomickej politiky štátu zameranej na ovplyvňovanie agregátneho dopytu.
    4. Výkonnosť ekonomiky a jej meranie. Základné makroekonomické ukazovatele a metódy ich výpočtu. Nástroje hospodárskej politiky štátu zamerané na podporu ekonomického rastu.
    CHÝBA - 5. Podstata podnikového transformačního procesu a klasifikácia podnikových výrobných faktorov
    6. Podstata a význam odpisov a ich význam pre financovanie podniku
    7. Klasifikácia nákladov podniku, modelovanie nákladov podniku
    CHÝBA - 8. Finančné ciele podniku - platobná schopnosť a likvidita, rentabilita podniku, finančná stabilita podniku
    CHÝBA - 9. Základné kategórie finančného rozhodovania podniku - cash flow a zisk podniku, časová hodnota peňazí, úrok a úroková miera, riziko a neistota, požadovaná miera výnosu, náklady alternatívnych príležitostí.
    CHÝBA - 10. Financovanie podniku - získavanie kapitálu z vlastných vonkajších a vnútorných zdrojov, získavanie dlhodobého kapitálu úverovou formou, získavanie finančných zdrojov z krátkodobých úverov, osobitné formy dlhodobého úverovania.
    11. Vedenie podvojného účtovníctva v podmienkach Slovenskej republiky (platná legislatíva, otváranie účtovníctva na začiatku účtovného obdobia, účtovanie v jednotlivých účtových triedach, účtovná uzávierka a závierka)
    12. Štruktúra a základný účel stanovenia jednotlivých typov obchodných kalkulácií s bližšou špecifikáciou významu stanovenia ukazovateľov obchodného rozpätia a kalkulačnej prirážky.
    13. Rozdiely v systéme kalkulácie úplných a neúplných nákladov z pohľadu štruktúry, obsahu a využiteľnosti, ale aj metodické rozdiely týchto koncepcií v nadväznosti na ABC kalkuláciu nákladov.
    14. Podstata a základné úlohy rozpočtovníctva podniku s popisom vybraných metód a problémov rozpočtovania režijných nákladov.
    CHÝBA - 15. Externé a interné bariéry podnikania malých a stredných podnikov a ich vplyv ne efektívnosť podnikania