Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Teória sociálnej práce - štátnicové otázky

«»
Prípona
.zip
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
43 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41182
Posledná úprava
19.05.2013
Zobrazené
2 693 x
Autor:
erusinka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Projket obsahuje 2 druhy vypracovaných otázok z predmetu Teória sociálnej práce. Jedna verzia má 32 strán a druhá 83 strán.

1. Teória sociálnej práce. Vymedzenie relevantných pojmov: teória – sociálna práca – teória sociálnej práce. Vzťah medzi teóriou, metódami a praxou sociálnej práce.
TEÓRIA
V zmysle Popperovej metodológie je teória hypotézou, ktorú sa doposiaľ nepodarilo vyvrátiť. Teória pomáha informovať a upovedomiť sociálneho pracovníka, akú metódu, prístup alebo typ intervencie môže použiť pri práci s klientom v istých situáciách.
Podľa Sociologického slovníka býva v súčasnosti teória exaktne vymedzovaná ako usporiadaná množina tvrdení vzťahujúcich sa k danej oblastí a spĺňajúcich určité podmienky, medzi ktoré patria:
1. požiadavka jednoznačnosti a dostatočnej presnosti používaných pojmov;
2. požiadavka „úplnosti“ spočívajúca v tom, že daná teória musí zahŕňať všetky objekty a javy
3. požiadavka „konzistencie“ vyžadujúca, aby v rámci danej teórie nejestvovali dve navzájom sa vylučujúce tvrdenia alebo aby takéto tvrdenia neboli z nej podľa platných pravidiel vyvoditeľné.
Sibeon (1990) rozlišuje medzi formálnymi a neformálnymi teóriami. Formálne teórie sú zapísané a diskutované vnútri profesie a v akademickom svete. Neformálne teórie spočívajú v širších teóriách a hodnotách, ktoré jestvujú v spoločnosti a konštrukcii z praktických skúseností.
...

16. Typológia teórie sociálnej práce.
Druhy teórií v sociálnej práci. Základné prístupy a charakteristiky jednotlivých teórii sociálnej práce.

DRUHY TEÓRIÍ V SP TEÓRIA KONANIA - orientovaná na konanie musí rešpektovať nielen ekonomicko-právne aspekty, ale tiež aspekty psychologické, pedagogické,..., pričom individuálne správanie jednotlivcov, premyslené či organizované a plánované správanie skupín, komunít, spoločenstiev ako celku obsahuje všetky tieto aspekty. Zmyslom takto chápanej SP potom bude umožňovať a napomáhať individuálnemu rozvoju aktérov SP s cieľom dosahovania osobných maxím za účelom zlepšenia kvality ich životov, čo zlepší vzťahy vo vnútri spoločnosti i všeobecnú kvalitu života spoločnosti. Teória konania sa zaoberá dvomi základnými okruhmi a síce:  

1. metódami zameranými na osobnosť klienta – teória SP sa usiluje vedeckými spôsobmi spracovať metodické postupy, zamerané na dosiahnutie očakávaných zmien v správaní jednotlivcov. Možno hovoriť o metódach zameraných na 2 etapy a to na zmenu konania a na základe toho na začlenenie do spoločnosti. • Metódy orientované na zmenu konania: • Metódy zamerané na soc. začlenenie klienta,

2. Metódy zamerané na konanie soc. pracovníka – sú orientované na oblasť profesionálnej prípravy, čiže na vzdelávanie soc. pracovníkov, na formovanie ich postojov, budovanie profesionálnych kompetencií, ktoré sú vyžadované ako vo všeobecnej rovine SP, tak i kompetencie potrebné pre realizáciu špeciálnych úloh SP. Cieľom teórií konania je objektívne poznanie objektov a subjektov, soc. reality, existujúcich determinujúcich vzťahov za účelom využitia získaných poznatkov v konkrétnych situáciách a to najmä v súvislosti s aktivitami, ktoré:

a) podporujú dosiahnutie stanovených cieľov
b) obmedzujú alebo zabraňujú nežiaducemu konaniu
c) odhaľujú šance jednotlivcov i skupín, odhaľujú možnosti skvalitnenia individuálnych ľudských životov
d) odhaľujú zdroje a napomáhajú ich spravodlivému rozdeľovaniu
e) odhaľujú, definujú a usporadúvajú vzťahy v spoločnosti
f) usilujú sa zachytiť psychické, fyzické, ekonomické a sociálne alebo kultúrne poškodenie ľudí s cieľom zmierniť zistené poškodenie 

Kľúčové slová:

sociálna práca

teória sociálnej práce

životné podmienky



Obsah:
  • 1. Teória sociálnej práce. Vymedzenie relevantných pojmov: teória – sociálna práca – teória sociálnej práce. Vzťah medzi teóriou, metódami a praxou sociálnej práce.
    2. Genéza teórie sociálnej práce. Sociálna práca ako samostatný odbor. Proces vymedzenia sociálnej práce ako vedeckej disciplíny. Rozporuplnosť sociálnej práce v systéme vied.
    3. Definovanie sociálnej práce ako vedy a profesie. Ciele sociálnej práce. Vymedzenie sociálnej práce v Slovenskej legislatíve.
    4. Sociálna práca ako profesia založená na hodnotách. Medzinárodný etický kódex (IFSW / IASSW). Aktuálne etické problémy a dilemy sociálnej práce (problematika prenosu a protiprenosu, sucidiálneho klienta, dvojitých vzťahov, profesionálnych hraníc a pod.).
    5. Ľudské práva ako východiskový prvok sociálnej práce. Postmoderná sociálna práca.
    6. Celok a časť v sociálnej práci. Komplexnosť a celostnosť sociálnej práce. Holistický prístup v sociálnej práci.
    7. Globálne problémy sociálneho života človeka a globálne sociálne problémy súčasného sveta. Globalizácia ako protirečivý proces. Slovenská republika v procese európskej integrácie a globalizácie.
    8. Sociálna práca – spoločné znaky a národné špecifiká: model USA, nemecky hovoriacich krajín, holandský model, špecifiká sociálnej práce na Slovensku.
    9. Sociálna práca v strategickom riešení trvalého sociálneho rozvoja. Rozvojové trendy vývoja sociálnej práce. Sociálna práca ako zdroj ekonomického a kultúrneho sociálneho rozvoja.
    10. Ľudský život a jeho sociálna prirodzenosť. Kultivácia sociálneho života a sociálny fond človeka. Problematika individualizmu a dehumanizácie v sociálnej práci.
    11. Systém vzdelávania sociálnych pracovníkov v Slovenskej republike. Inštitucionálne vzdelávanie sociálnych pracovníkov. Ďalšie vzdelávanie sociálnych pracovníkov. Profil absolventa sociálnej práce.
    12. Sociálna práca ako samostatný vedný odbor. Predmet sociálnej práce ako vednej disciplíny. Sociálna práca ako aplikovaná veda, veda o konaní a praktická veda.
    13. Metodologické problémy a východiská sociálnej práce.
    14. Všeobecná terminológia a terminologický systém v sociálnej práci. Klasifikácia pojmov (termínov). Proces vymedzenia pojmov
    15. Výskum v sociálnej práci. Rozdelenie výskumov. Špecifiká výskumu v sociálnej práci.
    16. Typológia teórie sociálnej práce. Druhy teórií v sociálnej práci. Základné prístupy a charakteristiky jednotlivých teórii sociálnej práce.
    17. Humanistické a existenciálne teórie. Vymedzenie pojmov a filozofické východiská. Logoterapia a transakčná analýza, ich aplikovanie v sociálnej práci.
    18. Prístup orientovaný na klienta. Postoje a orientácie poradcu v PCA. Aplikovanie tejto teórie v sociálnej práci.
    19. Kognitívno-behaviorálne teórie. Základné východiská behavioralizmu. Kognitívne mapy, teória observačného učenia. Techniky v behaviorálnej terapii. Role sociálneho pracovníka v behaviorálne orientovanom prístupe.
    20. Prístup orientovaný na úlohy. Úlohy sociálneho pracovníka v POU. Štruktúra procesu prístupu orientovaného na úlohy.
    21. Antiopresívne prístupy. Vymedzenie pojmov opresia, diskriminácia, AOP, antidiskriminácia, pozitívna diskriminácia. P. Freire a jeho pedagogika oslobodenia. Dôležité princípy v AOP a úlohy sociálneho pracovníka.
    22. Systémové a systemické teórie. Vymedzenie pojmov systém, systémový prístup, systemický prístup. Jednotlivé modely systemických teórií.
    23. Sociálno-ekologické teórie. Sociálne fungovanie. Sociálno-ekologické koncepty v sociálnej práci.
    24. Komparatívna sociálna práca. Vymenovanie jednotlivých teórií sociálnej práce, vrátane ich stručného opisu a vzájomného porovnania vzhľadom na vybrané kritériá.
    25. Paradigmy sociálnej práce. Vymedzenie pojmu. „Malé paradigmy“ sociálnej práce podľa M. Payneho.
    26. Teoretické a metodologické východiská kvality života – vymedzenie kvality života, dimenzie kvality života, meranie kvality života v sociálnej práci.
    27. Teoretické koncepty chudoby. Koncepcie riešenia chudoby na Slovensku a v rozvojových krajinách.