Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Štátnicové otázky z Teórie sociálnej práce

«»
Prípona
.docx
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
175 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39111
Posledná úprava
20.12.2011
Zobrazené
5 518 x
Autor:
tosompredsaja
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
TEÓRIA SOCIÁLNEJ PRÁCE
1. Globálne problémy sociálneho života človeka a globálne sociálne problémy súčasného sveta. Životný a sociálny svet človeka. Globalizácia a sociálne zmeny, globalizácia ako protirečivý proces, regionalizácia Európy ako súčasť globalizácie, Slovenská republika v procese európskej integrácie a globalizácie.
Globalistika je teória, kt. skúma základné otázky existencie a vývoja svetovej spoločnosti ako celku (svet. mier, ekológia, prír.bohatstvo, energie...) 
Globalizácie – je proces, v ktorom ide o prepojenie regiónov, štátov i kontinentov vo všetkých oblastiach života spoločnosti – vzájomná a celosvetová prepojenosť priestorovo a časovo vzdialených častí. 
Súčasný hospodársky, kultúrny a politický rozvoj prináša so sebou množstvo situácií, ktoré vytvárajú jednak pozitívny význam, ale aj negatívny pre jednotlivca, skupinu alebo komunitu. Ide v podstate o negatívne sociálne situácie, sociálne problémy, ktoré majú pomáhať riešiť sociálny pracovníci na rôznych stupňoch a oblastiach pracovného zariadenia a v rámci viacerých rezortov štátnej správy...

2. Genéza teórie sociálnej práce. Sociálna práca ako samostatný odbor. Proces vymedzenia sociálnej práce ako vedeckej disciplíny. Rozporuplnosť sociálnej práce v systéme vied.
Genéza teórie SP
Sociálna práca ako profesia využíva teórie o ľudskom rozvoji a správaní v soc.systéme, pre komplexnú analýzu vzniknutých situácií a ich spoločenských zmien.
V minulosti bol nedostatok vzdelaných profesionálov v oblasti SP. ProfesionalizáciaSP: proces nadobúdania profesijných znakov, výchova odborníkov v danej oblasti, vzdelávanie na VŠ, proces ďalšieho vzdelávania - za účelom získania vyššieho statusu, sebarealizácie, potrebou byť úplným v praxi
2 základné úrovne:
- profesionalizácia soc. pracovníkov
• proces nadobúdania konkrétnych profesionálnych znakov (osobných vlastností, zručnosti, vedomosti..) potrebných na odborný(profesionálny) výkon
• konečný stav – nadobudnutie profesionálnych znakov, ktoré ho radia k profesionálom
- profesionalizácia samotnej profesie soc. pracovník
• špecifikácia a definícia samotnej profesie
• v priebehu procesu získava profesia „soc. pracovník“ vyšpecifikovaný a definovaný atribút profesie
...

Kľúčové slová:

štátnicové otázky

sociálna práca

sociálne problémy

globalizácia

teória sociálnej práce



Obsah:
  • 1. Globálne problémy sociálneho života človeka a globálne sociálne problémy súčasného sveta. Životný a sociálny svet človeka. Globalizácia a sociálne zmeny, globalizácia ako protirečivý proces, regionalizácia Európy ako súčasť globalizácie, Slovenská republika v procese európskej integrácie a globalizácie.
    2. Genéza teórie sociálnej práce. Sociálna práca ako samostatný odbor. Proces vymedzenia sociálnej práce ako vedeckej disciplíny. Rozporuplnosť sociálnej práce v systéme vied.
    3. Všeobecná terminológia a terminologický systém v sociálnej práci. Klasifikácia pojmov (termínov). Proces vymedzenia pojmov.
    4. Činnosti sociálneho pracovníka. Etické problémy a dilemy sociálnej práce (problematika prenosu a proti prenosu, suicidiálneho klienta, dvojitých vzťahov, profesionálnych hraníc a pod.). Etický kódex sociálnych pracovníkov v Slovenskej republike a medzinárodný etický kódex (IFSW).
    5. Definícia sociálnej práce, predmet, obsah a úlohy sociálnej práce, základné kategórie sociálnej práce. Vymedzenie sociálnej práce v Slovenskej legislatíve.
    6. Sociálna práca: model USA, nemecky hovoriacich krajín, holandský model, vzťah sociálnej pedagogiky ako súčasti sociálnej práce, hraničné disciplíny sociálnej práce.
    7. Druhy teórií v sociálnej práci. Humanistická a existencionálna teória, systemický prístup, antiopresívny prístup. Behaviorálna sociálna práca.
    8. Sociálny výskum, koncepčné zameranie sociálneho výskumu v oblasti politiky zamestnanosti, v oblasti regionálnych trhov práce, v oblasti rodinnej politiky, v oblasti sociálno – ekonomických podmienok života obyvateľstva, v oblasti sociálneho systému a sociálneho poistenia a v oblasti sociálnej pomoci.
    9. Základné hodnoty a princípy sociálneho života. Ľudské práva ako východiskový prvok sociálnej práce. Postmoderná sociálna práca.
    10. Sociálna práca v strategickom riešení trvalého sociálneho rozvoja. Rozvojové trendy vývoja sociálnej práce. Sociálna práca ako zdroj ekonomického a kultúrneho sociálneho rozvoja.
    11. Ľudský život a jeho sociálna prirodzenosť. Kultivácia sociálneho života a sociálny fond človeka. Problematika individualizmu a dehumanizácie v sociálnej práci.
    12. Organizácia, byrokracia ako spôsob fungovania a riadenia organizácie, alternatívna organizácia, motivácia ľudí – základné typy. Špecifiká riadenia sociálnych organizácii.
    13. Metodologické problémy a východiská sociálnej práce.
    14. Celok a časť v sociálnej práci. Komplexnosť a celostnosť sociálnej práce. Sociálne cítenie, sociálne myslenie a rozvoj sociálneho potenciálu.
    15. Systém vzdelávania sociálnych pracovníkov v Slovenskej republike. Inštitucionálne vzdelávanie sociálnych pracovníkov. Ďalšie vzdelávanie sociálnych pracovníkov. Profil absolventa sociálnej práce.
    16. Teoretické a metodologické východiská kvality života – vymedzenie kvality života, dimenzie kvality života, meranie kvality života v sociálnej práci.
    17. Sociálna práca ako aplikovaná veda, ako veda o konaní a ako praktická veda. Veda o sociálnej práci.
    18. Sociálne, filozofické a politické východiská sociálnej práce.
    19. Súčasné chápanie sociálnej práce ako vedy a jej dilemy. Formalizácia a deformalizácia sociálnej práce, normatívnosť a nenormatívnosť. Pomoc a sociálna kontrola.
    20. Teória prístupu orientovaného na klienta. Kongruencia a autenticita vo vzťahu ku klientovi, akceptácia, sebaaktualizácia.
    21. Kognitívno - behaviorálne teórie ako východiská pre sociálnu prácu.
    22. Prístup orientovaný na úlohy. Partnerstvo a posilňovanie.
    23. Sociálno-ekologický model. Východisko z fenomenologickej teórie a teórie konceptu prirodzeného sveta. Prirodzený svet – problém klienta.
    24. Antiopresívne prístupy. Diskriminácia, opresia, legitimizácia sociálnej práce v jednotlivých spoločenských systémoch.
    25. Teória existencionálnej analýzy, postmodernita ako priestor sociálnej práce reflektujúcej existenčnú kvalitu klienta.
    26. Komparatívna sociálna práca.
    27. Základné paradigmy sociálnej práce.
    28. Základné prístupy a charakteristiky jednotlivých teórii sociálnej práce.
    29. Teoretické koncepty chudoby. Koncepcie riešenia chudoby na Slovensku a v rozvojových krajinách.
    30. Vedecké koncepcie sociálnej práce. Základné modely sociálnej práce v súčasnosti.