Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Sociálna práca - metódy aplikovanej sociálnej práce

«»
Prípona
.zip
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
40 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
41183
Posledná úprava
19.05.2013
Zobrazené
3 220 x
Autor:
erusinka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Projekt obsahuje až 2 verzie vypracovania tých istých otázok - v podstate podobné - môžete si vybrať. Jedna verzia 38 strán a druhá 95 strán.

1. Najvýznamnejšie obdobia a míľniky vývoja metód sociálnej práce
(s dôrazom na metódy sociálnej práce so skupinou a komunitou). Klasifikácia metód.
VZNIK A VÝVOJ METÓD sociálnej práce (SP) podľa Christina de Robertis a Johanesa Shillinga :
1-(1900 - 1920) Formovanie metód v období prechodu od voluntaristickej k profesionálnej sociálnej práci,
vznik prvých škôl SP – navrhovali sa tu metódy a metodické postupy pre prax. M. Richmond – Sociálna diagnóza.
r. 1908 – Alice Salomonová založila prvú nemeckú školu pre sociálne pracovníčky
- sociálni pracovníci preberajú metódy z iných vied, neexistujú profesionálne metódy sociálnej práce
2-(1920 - 1940) Vypracovanie metód v Európe pod vplyvom sociálnej práce v USA obdobie medzinárodných kongresov zameraných najmä na sociálne služby. r. 1926 - vo Francúzsku vychádza preklad diela Mary Richmondovej - Nové metódy asistencie sociálnych služieb a individuálnej práce – toto dielo ovplyvnilo školy soc. pracovníkov
Vplyv veľkej hospodárskej krízy, recesie, nezamestnanosti, migrácie – metódy asistencie, individuálnej práce a sociálne služby.
3-(1940 - 1955) Prechod od klasickej metodiky k metódam zameraným na soc. analýzu (vplyv 2. sv. vojny + sociálno – ekonomické problémy).– realizácia konkrétnej pomoci. Do popredia ide úloha sociálnej asistentky. Sociálny pracovníci sa v praxi usilujú o dohľad nad rodinou, ošetrovateľskú, finančnú alebo psychologickú pomoc.
- metódy: opatrovateľské, ošetrovateľské činnosti, sociálno-psychologická pomoc
...

2/ Sociálna práca so skupinou.
Modely sociálnej práce so skupinou. Dynamika skupiny. Vývojové fázy skupiny a úloha sociálneho pracovníka v rámci nich. SP SO SKUPINOU je metóda, ktorej činnosť je zameraná na jednotlivých členov skupiny. Podľa Strieženca je skupinová sociálna práca charakterizovaná v nadväznosti na individuálnu, pričom prostredníctvom skupiny môže sociálny pracovník pôsobiť na všetkých ostatných klientov, pretože členovia sa navzájom ovplyvňujú.  

Skupinová sociálna práca – je metóda sociálnej práce, ktorá dáva návod, ako pracovať so skupinou ako osobitnou organizačnou formou ľudskej činnosti. - je chápaná ako činnosť soc. pracovníka, ktorý pomáha sociálnemu fungovaniu rôznych skupín v zmysle rozvoja vzájomne pozitívnych sociálnych vzťahov ich členov. Každý jedinec by sa mal vyvíjať v súlade s cieľmi danými skupinou.  

Skupina je združenie ľudí, ktorí sa poznajú osobne alebo sú vzájomne niečím prepojení. Človek je schopný kvalitne existovať len ako člen skupiny, ktorá je osobitnou organizačnou formou ľudskej činnosti.

Soc. práca so skupinou bola oficiálne zaradená medzi hlavné metódy soc. práce v roku 1935 na Národnej konferencii sociálnej práce, kde boli prijaté nasledovné ciele soc. práce so skupinou:
- pomáhať členom skupiny, aby sa učili aktívnej účasti na živote skupiny a prostredníctvom toho rozvíjali vlastné chápanie problémovej situácie 
- prostredníctvom rozvoja skupiny prispieť k rozvoju individuálnych potenciálov jednotlivých členov 
- zabezpečovať prirodzený rozvoj sociálneho fungovania členov skupiny  
- poskytovať pomoc a oporu jednotlivcom, ktorí žijú v dysfunkčných soc. Vzťahoch. 

Kľúčové slová:

sociálna práca

pschológia

práca s ľuďmi

rodina

starostlivosť



Obsah:
  • 1. Najvýznamnejšie obdobia a míľniky vývoja metód sociálnej práce. Klasifikácia metód.
    2. Sociálna práca so skupinou. Modely sociálnej práce so skupinou. Dynamika skupiny. Vývojové fázy skupiny a úloha sociálneho pracovníka v rámci nich.
    3. Bálintovské skupiny. Socioterapeutické skupiny. Svojpomocné skupiny.
    4. Obsahový a psychologický aspekt práce so skupinou klientov.
    5. Sociálna práca s rodinou. Komplexný, interdisciplinárny a tímový prístup k rizikovým deťom a role sociálneho pracovníka.
    6. Terénna sociálna práca s rodinou. Sanácia rodiny.
    7. Náhradná rodinná starostlivosť. Medzinárodná ochrana detí. Rozbor súčasného právneho stavu.
    8. Sociálna práca s komunitou. Stratégia práce s komunitou. Typy komunít. Terapeutická komunita.
    9. Etapy komunitnej sociálnej práce. Územná komunita. Komunitný sociálny pracovník.
    10. Komunitné plánovanie, komunitný projekt. Kompetencie samosprávy v komunitnom plánovaní.
    11. Dobrovoľníctvo v komunitnej sociálnej práci. Metodika práce s dobrovoľníkmi. Predpoklady úspešnej práce dobrovoľníkov. Dobrovoľníctvo v mimovládnom sektore. Význam dobrovoľníctva pre vývoj sociálnej práce.
    12. Mikro a makro metódy sociálnej práce. Analýza sociálnych skupín, potrieb regiónu, kraja, obce. Vymedzenie pojmu sociálno-demografická analýza.
    13. Sociálne poradenstvo. Charakteristiky, špecifické rysy. Poskytovanie sociálneho poradenstva v inštitúciách verejnej správy a mimovládnych organizácii. Sociálny poradca.
    14. Vybrané definície sociálneho poradenstva. Vývoj sociálneho poradenstva vo svete a na Slovensku.
    15. Úrovne sociálneho poradenstva. Odborné a kvalifikačné predpoklady pre výkon sociálneho poradenstva.
    16. Sociálna rehabilitácia. Princípy práce s klientom v procese sociálnej rehabilitácie. Druhy sociálnej rehabilitácie z hľadiska organizácie. Metódy a techniky sociálnej rehabilitácie.
    17. Supervízia v sociálnej práci. Predpoklady úspešnej supervízie. Etika v supervízii. Kvalifikačné predpoklady pre výkon supervízie na Slovensku. Zakotvenie supervízie v legislatíve.
    18. Charakteristika a filozofia supervízie. Rozdelenie, formy a typy supervízie. Zamerania supervízie.
    19. Nároky sociálnej práce a syndróm vyhorenia. Prevencia syndrómu vyhorenia u sociálnych pracovníkov.
    20. Mediácia v sociálnej práci. Princípy a výhody mediácie. Úlohy mediátora a fázy mediácie. Zakotvenie mediácie v legislatíve.
    21. Obsahové zameranie sociálneho poradenstva vo vybraných cieľových skupinách (sociálno-ekonomické problémy, ťaţké zdravotné postihnutie, marginalizované skupiny, nezamestnaní...).
    22. Terénna sociálna práca. Práca sociálneho pracovníka v otvorenom prostredí. Streetwork a Harm Reduction (filozofia, spôsob realizácie) s aplikáciou na problematiku drogových závislostí. Nízkoprahové (K) centrá.
    23. Sociálna práca s ľuďmi bez domova. Streetwork a iné metódy sociálnej práce s danou cieľovou skupinou.
    24. Krízová intervencia, typy kríz. Klienti krízovej intervencie. Tímová spolupráca v krízovej intervencii.
    25. Metódy sociálnej práce s obeťami sociálno-ekonomických katastrof. Hromadné nešťastia a ich zvládanie. Definícia, druhy, následky, obete hromadných nešťastí. Poskytovanie pomoci obetiam, zvládanie záťaže pomáhajúcich profesionálov.
    26. Sociálna práca v rozvojových krajinách. Sociálne projekty Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety – ciele, prístupy a realizované aktivity.
    27. Manažment v sociálnej práci. Manažment v sociálnom regulovaní. Organizačné správanie v sociálnom manažovaní. Manažţment času v sociálnej práci. Špecifiká manažmentu v sociálnej práci. Potreba marketingu v sociálnej práci.
    28. Organizácia, byrokracia ako spôsob fungovania a riadenia organizácie, alternatívna organizácia, motivácia ľudí – základné typy. Špecifiká riadenia sociálnych organizácii.
    29. Seniori ako špecifická sociálna skupina. Metódy sociálnej práce s občanmi vyššieho veku.
    30. Charakteristika penitenciárnej sociálnej práce, účel výkonu trestu odňatia slobody. Sociálne problémy vzniknuté následkom výkonu trestu, metódy a formy postpenitenciárnej sociálnej práce.