Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Metódy aplikovanej sociálnej práce

«»
Prípona
.docx
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
75 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39109
Posledná úprava
29.12.2011
Zobrazené
3 861 x
Autor:
tosompredsaja
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Mgr. štátnicové otázky v odbore Sociálna práca - predmet Metódy aplikovanej sociálnej práce.

METÓDY APLIKOVANEJ SOCIÁLNEJ PRÁCE
1. História vývinu metód sociálnej práce, najvýznamnejšie obdobia vývoja metodiky sociálnej práce. Klasifikácia metód. Základne delenie metód z rôznych aspektov.
Najčastejšie používané rozdelenie dejinných období metodiky sociálnej práce je podľa Cristiny de Robertis do piatich vývojových období:
1. Obdobie (1900 – 1920)
Metódy sa formovali na báze voluntarizmu a neorganizovanej sociálnej starostlivosti. Na konci obdobia dochádza k prechodu k profesionálnej podobe sociálnej práce.
Alice Salomonová (1908)- založila prvú nemeckú školu pre sociálne pracovníčky
Mary Richmond (1917)vydala prácu s dôrazom na oblasť metodiky sociálnej práce – Social Diagnosis.

2. Obdobie (1920 – 1940)
Vypracovanie metodiky sociálnej práce je ovplyvnené rozvojom sociálnej práce v USA. V r. 1925 -v Nemecku vzniká cech sociálnych pracovníkov. V r. 1926vo Francúzsku vychádza preklad diela Mary Richmondovej Nové metódy asistencie sociálnych služieb a individuálnej práce. Toto dielo ovplyvnilo školy sociálnych pracovníkov. V r. 1928 sa v Parížikonal 1. kongres sociálnej práce, zameraný na sociálne služby.
...

2. Sociálna práca so skupinou, dynamika skupiny. Bálintovské skupiny. Socioterapeutické skupiny. Svojpomocné skupiny.
Sociálna práca so skupinou je živý systém založený na vzťahu klienta a sociálneho pracovníka. Sociálny pracovník nepracuje pre klienta, ale s klientom.
Komplementárny cieľ:
- zlepšenie individuálnej kvality života prostredníctvom účasti v skupine
- individualita nie je potlačená, jedinec sa môže sebarealizovať vďaka pochopeniu vlastnej hodnoty
- skupina ponúka priestor nezostávať sám a človek získava ľahšie skúsenosti pri riešení problému
...

Kľúčové slová:

štátnicové otázky

sociálna práca

verejná správa

sociálna rehabilitácia

metódy sociálnej práce



Obsah:
  • 1. História vývinu metód sociálnej práce, najvýznamnejšie obdobia vývoja metodiky sociálnej práce. Klasifikácia metód. Základne delenie metód z rôznych aspektov.
    2. Sociálna práca so skupinou, dynamika skupiny. Bálintovské skupiny. Socioterapeutické skupiny. Svojpomocné skupiny.
    3. Sociálna práca s rodinou. Komplexný, interdisciplinárny a tímový prístup k rizikovým deťom a role sociálneho pracovníka. Potreby a posudzovanie podmienok pre ich uspokojovanie. Posúdenie vhodnosti riešení. Rozhodovanie v oblasti náhradnej rodinnej starostlivosti.
    4. Sociálna práca s komunitou. Typy komunít. Etapy komunitnej sociálnej práce. Stratégia práce s komunitou.
    5. Komunitný sociálny pracovník, komunitné plánovanie, komunitný projekt.
    6. Dobrovoľníctvo v komunitnej sociálnej práci. Metodika práce s dobrovoľníkmi. Predpoklady úspešnej práce dobrovoľníkov. Dobrovoľníctvo v mimovládnom sektore. Význam dobrovoľníctva pre vývoj sociálnej práce.
    7. Sociálne poradenstvo. Charakteristiky, špecifické rysy. Poskytovanie sociálneho poradenstva v inštitúciách verejnej správy a mimovládnych organizácii. Sociálny poradca.
    8. Vybrané definície sociálneho poradenstva. Vývoj sociálneho poradenstva vo svete a na Slovensku.
    9. Úrovne sociálneho poradenstva. Odborné a kvalifikačné predpoklady pre výkon sociálneho poradenstva.
    10. Sociálna terapia a sociálna intervencia. Druhy sociálnej terapie. Najčastejšie metódy používané v sociálnej terapii a sociálnej intervencii.
    11. Sociálna rehabilitácia. Princípy práce s klientom v procese sociálnej rehabilitácie. Druhy sociálnej rehabilitácie z hľadiska organizácie. Metódy a techniky sociálnej rehabilitácie.
    12. Supervízia v sociálnej práci. Predpoklady úspešnej supervízie. Etika v supervízii. Kvalifikačné predpoklady pre výkon supervízie na Slovensku. Zakotvenie supervízie v legislatíve.
    13. Charakteristika a filozofia supervízie. Rozdelenie, formy a typy supervízie. Zamerania supervízie.
    14. Mediácia v sociálnej práci. Princípy a výhody mediácie. Úlohy mediátora a fázy mediácie. Zakotvenie mediácie v legislatíve.
    15. Obsahové zameranie sociálneho poradenstva vo vybraných cieľových skupinách (sociálno-ekonomické problémy, ťažké zdravotné postihnutie, marginalizované skupiny, nezamestnaní...).
    16. Práca sociálneho pracovníka v otvorenom prostredí. Terénna sociálna práca. Streetwork a Harm Reduction. Cieľové skupiny v streetworku. Nízkoprahové (K) centrá.
    17. Metódy sociálnej práce s obeťami sociálno-ekonomických katastrof. Hromadné nešťastia a ich zvládanie. Definícia, druhy, následky, obete hromadných nešťastí. Poskytovanie pomoci obetiam, zvládanie záťaže pomáhajúcich profesionálov.
    18. Sociálna práca v rozvojových krajinách. Sociálne projekty Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety – ciele, prístupy a realizované aktivity.
    19. Manažment v sociálnej práci. Manažment v sociálnom regulovaní. Organizačné správanie v sociálnom manažovaní. Manažment času v sociálnej práci. Špecifiká manažmentu v sociálnej práci. Potreba marketingu v sociálnej práci.
    20. Mikro a makro metódy sociálnej práce. Analýza sociálnych skupín, potrieb regiónu, kraja, obce. Vymedzenie pojmu sociálno-demografická analýza.
    21. Metódy sociálnej práce vo verejnej sociálnej správe. Sociálne problémy, cieľové skupiny. Etické aspekty výkonu sociálnej práce vo verejnej správe.
    22. Sociálny výskum a jeho príprava. Predbežný rozbor skúmaného sociálneho prostredia, sociálne ukazovatele. Problematika výskumu v sociálnej práci.
    23. Sociálno-právna ochrana detí a dospelých. Syndróm týraného, zneužívaného a zanedbávaného dieťaťa (CAN). Sociálna kuratela. Náhradná rodinná starostlivosť. Inštitúcie zabezpečujúce ochranu a prevenciu detí. Medzinárodná ochrana detí. Rozbor súčasného právneho stavu.
    24. Sociálny pracovník a sociálny klient. Typy klientov. Etická zodpovednosť voči klientom. Kompetencie sociálneho pracovníka. Predpoklady kvalifikovaného výkonu sociálnej práce. Ďalšie vzdelávanie ako predpoklad kvalitnej sociálnej práce.
    25. Krízová intervencia, typy kríz. Klienti krízovej intervencii. Tímová spolupráca v krízovej intervencii.
    26. Nároky sociálnej práce a syndróm vyhorenia. Prevencia syndrómu vyhorenia u sociálnych pracovníkov.
    27. Seniori ako špecifická sociálna skupina. Metódy sociálnej práce s občanmi vyššieho veku.
    28. Obsahový a psychologický aspekt práce so skupinou klientov (úvod, jadro, záver práce so skupinou, sociálna a psychická stabilizácia klienta v rámci skupiny, motivácia a aktivizácia klienta pre prácu v skupine a k riešeniu vlastného sociálneho problému klienta).
    29. Situácie, ktoré vyvolávajú potrebu sociálnej práce s komunitou a základné metódy sociálnej práce s komunitou (v porovnaní s individuálnou a skupinovou).
    30. Charakteristika penitenciárnej sociálnej práce, účel výkonu trestu odňatia slobody Sociálne problémy vzniknuté následkom výkonu trestu, metódy a formy postpenitenciárnej sociálnej práce.