Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Skriptá z predmetu Základy práva

«»
Prípona
.doc
Typ
skriptá
Stiahnuté
21 x
Veľkosť
1,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11345
Posledná úprava
27.11.2018
Zobrazené
1 676 x
Autor:
ewca2
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Predkladaná učebnica Základy práva je učebným textom, ktorý má slúžiť pre potreby výučby na vysokých školách ekonomického zamerania ako vstupný informačný materiál, ktorý má študentov zoznámiť jednak so základnými právnymi pojmami, ústavným systémom, volebným systémom, základmi teórie štátu a práva, stručnou charakteristikou právnych odvetví a organizáciou inštitúcií tvorby, realizácie a aplikácie práva. Má slúžiť na komunikovanie odborných informácií, ktorých informačná hodnota presahuje hranice pedagogických procesov. Jej hlavnou funkciou je súhrn podstatných, spoľahlivých a už overených poznatkov. Celkovou koncepciou, utriedením látky, vzájomným spájaním faktov a celkovým prístupom k nim táto učebnice ukazuje zároveň nové smery vo vývoji slovenského a tým aj európskeho práva. Predstavuje dôležitý prameň informácií nielen pre študentov, ale aj odborníkov daného odboru i príbuzných vedných odborov.

Autor využíva skúsenosti získané pri príprave a pedagogickom používaní doterajších učebných pomôcok na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a zohľadňuje potreby širokého spektra subjektov v pôsobnosti vysokoškolských učiteľov práva tejto fakulty pri ich odbornej pomoci praxi, najmä v oblasti verejnej správy.

Učebnica je úvodom do štúdia práva a jej úlohou nie je oboznámiť študenta s právom v celom rozsahu, ale poskytnúť mu nevyhnutný teoretický výklad základných právnych otázok dôležitých z hľadiska ich využitia v štúdiu jednotlivých právnych disciplín nadväzujúcich na základy práva, teda občianskeho, obchodného, správneho, pracovného a finančného práva. Z toho dôvodu sa týmto právnym disciplínam v učebnici nevenuje dostatočná pozornosť. Predpokladá sa, že na túto učebnicu budú naväzovať učebnice z uvedených disciplín, s ktorými učebnica Základy práva vytvorí kompaktný celok s cieľom umožniť študentom vysokých škôl ekonomického zamerania, ale aj širokej verejnosti zoznámiť sa s tými právnymi inštitútmi, ktoré budú potrebovať vo svojej ekonomickej praxi, či v bežnom živote.

Kľúčové slová:

štúdium práva

zákonnosť

realizácia práva

interpretácia práva

právne odvetvia

ekonomické oblasti



Obsah:
  • Úvod
    1. Úvod do štúdia práva
    2. Štát a ústavný systém slovenskej republiky
    3. Zákonnosť, právny poriadok a právny štát
    4. Voľby a volebný systém slovenskej republiky
    5. Pojem a druhy prameňov práva, systém práva
    6. Štruktúra a druhy právnych noriem
    7. Platnosť a pôsobnosť právnych noriem
    8. Realizácia práva, právne vzťahy
    9. Proces aplikácie a uskutočňovania práva
    10. Interpretácia práva
    11. Právne odvetvia
    12. Súdy, prokuratúra a výkon slobodných povolaní v ekonomickej oblasti