Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Život profesionálnych rodičov

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
43104
Posledná úprava
22.12.2013
Zobrazené
1 339 x
Autor:
KUBA
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Profesionálna náhradná výchova v rodine bola u nás prvý krát právne zakotvená v roku 1993 v zákone č. 279/93 Z. z. o školských zariadeniach. Detské domovy v tom čase patrili pod rezort školstva. Zámerom zákonodarcu bolo vytvoriť taký typ náhradnej rodinnej výchovy, v ktorom by sa spájali výhody rodinného prostredia s dostupnosťou odbornej pomoci pri výchove. Profesionálna náhradná výchova bola určená pre tie deti, ktoré si nebolo možné osvojiť a nepodarilo sa im nájsť ani pestúnsku rodinu. To znamená pre skupinu detí znevýhodnenú tým, že ide o deti staršie, súrodenecké skupiny, deti rómske, deti s výchovnými, zdravotnými a inými problémami, deti, ktoré sú v kontakte s rodičmi, ale rodičia ich nemôžu sami vychovávať. Tento zákon popisoval profesionálnu náhradnú výchovu v rodine ako rodinnú formu starostlivosti o deti s nariadenou ústavnou výchovou nasledovne:
- Poslaním profesionálnej náhradnej výchovy v rodine je poskytnúť prechodnú alebo dlhodobú starostlivosť dieťaťu zo zariadenia náhradnej výchovy, prípadne iného špeciálneho zariadenia, alebo špeciálnej internátnej školy.
- V rodine, ktorá profesionálne vykonáva náhradnú výchovu, môžu byť najviac tri deti. Výnimku tvorí iba väčšia súrodenecká skupina
- Osoba profesionálne vykonávajúca náhradnú výchovu v rodine je pracovníkom zariadenia náhradnej výchovy, prípadne iného špecializovaného výchovného zariadenia alebo špeciálnej internátnej školy.

Kľúčové slová:

profesionálne rodičovstvo

profesionálny rodič

sociálna práca

rodina

znevýhodnenie



Obsah:
  • Príspevky pre profesionálnych rodičov
    výhody
    nevýhody
    Adaptačný proces po príchode dieťaťa do rodiny

Zdroje: