Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Základná charakteristika tvorivej osobnosti

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42163
Posledná úprava
26.05.2013
Zobrazené
2 653 x
Autor:
frederika290
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
TVORIVOSŤ
Tvorivosť = kreativita je slovo odvodené od „creare“ znamená tvoriť, plodiť. J.GUILFORD (1950) ako prvý začal skúmať túto oblasť ľudského intelektu. Tvorivosť má veľa definícií. Napríklad podľa Sillamyho (2001) je to prirodzená vloha, ktorej rozvoj závisí na socio - kultúrnom prostredí a potrebuje priaznivé podmienky, aby sa mohla prejaviť. Je to schopnosť tvoriť, ktorá existuje v potencionálnom stave u každého jedinca a v každom veku. Podľa Zelinu a Zelinovej (1990, s.17) je tvorivosť taká interakcia subjektu s objektom, pri ktorej subjekt mení okolitý svet, vytvára nové, užitočné a pre subjekt, referenčnú skupinu alebo populáciu významné hodnoty. Průcha – Walterová – Mareš (2008, s. 253) považujú tvorivosť za duševnú schopnosť vychádzajúcu z poznávacích a motivačných procesov, v ktorých ale dôležitú rolu hrajú tiež inšpirácie, fantázia, intuícia. Prejavuje sa hľadaním takých riešení, ktoré sú nie len správne, ale sú časne nové, nezvyklé, nečakané.
Tvorivý proces podľa Wallasa z roku 1926 prebieha v 4 základných fázach:
1) Preparácia – je to prípravná fáza, kde na začiatku tvorivého procesu stojí jedinec pred problémovou situáciou. Na jej vyriešenie zbiera potrebné informácie, údaje a osvojuje si stratégie riešenia.
2) Inkubácia – je to druhá fáza, ktorá je intuitívna. Problém sa presúva do podvedomia, kde prebieha nezávisle od jedinca hľadanie riešení a dôsledná podvedomá analýza. Tu sa rodia nápady.
3) Iluminácia – je to objavenie nápadu, riešenia. V inkubačnej fáze sa zrodila správna myšlienka, preto dáva podvedomie najavo, že toto riešenie sa môže posunúť do vedomia a ďalej s ním pracovať.
4) Verifikácia – táto fáza dáva odpoveď na otázku: „Je nájdené riešenie odpoveďou na primárny problém?“. Teraz riešiteľ realizuje riešenia a následne ich spätne overuje.
...

Tvorivá osobnosť
Psychologických koncepcií osobnosti je mnoho. Najčastejšie je osobnosť definovaná z hľadiska dvoch pólov, behaviorálneho a humanistického, k nim sa pripájajú póly fenomenologické a holistické.
Je známe, že vysoko inteligentné osoby sa nevyznačujú vždy tak vysokou úrovňou tvorivosti, ale vysoko tvoriví jedinci bývajú vysoko intelingentní. Pre komplexnú povahu tvorivosti, ktorá presahuje oblasť kognitivity, bol vytvorený pojem tvorivá osobnosť, ktorý vyjadruje širšie osobnostné súvislosti tvorivosti...
...

Kľúčové slová:

tvorivosť

úrovne tvorivosti

tvorivá osobnosť

vlastnosti tvorivej osobnosti

tvorivý proces

kreativita



Obsah:
  • Tvorivosť
    Tvorivá osobnosť
    Psychometricky definované intelektové faktory tvorivosti
    Neintelektové faktory tvorivosti
    Medzi vlastnosti tvorivej osobnosti patrí
    Koncepciu tvorivej osobnosti nachádzame u Zelinu a tvoria ju 4 horizonty
    Na zložitosť osobnostnej štruktúry tvorivej osobnosti poukázal M. Csikszentmihalyi
    Literatúra

Zdroje:
  • Nákonečný. M.: Psychologie osobnosti. Praha: Academia, 2009. ISBN 978-80-200-1680-5.
  • Portik. M., Krajčovičová. M., Mihoková. S.: Základy tvorivosti. Prešovská univerzita v Prešove, Pedagogická fakulta, 2009. ISBN: 978-80-8068-941-4.
  • Dacey. J., Lennon. K.: Kreativita. Praha: Management Press, 2001. ISBN 80-7169-903-9.
  • Prucha. J., Walterová. E., Mareš. J.: Pedagogický slovník .Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-416-8.
  • Sillamy. N.: Psychologický slovník. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2001. ISBN 80-244-0249-1.