Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Výchova detí z výchovne menej podnetného prostredia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
59 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
29956
Posledná úprava
22.02.2010
Zobrazené
3 559 x
Autor:
pusinka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Priepasť medzi vzdelaním detí z dobre situovaných rodín a chudobnejších detí z vidieka či detí priamo zo sociálne znevýhodneného prostredia sa stáva v integrujúcej sa Európe stále aktuálnejšia. Hoci príslušné inštitúcie verejne deklarujú rovnosť prístupu k vzdelaniu, situácia v jednotlivých regiónoch a priamo v školách je diametrálne odlišná. Problém však nespočíva len v nezáujme rodičov o vzdelanie svojich detí, ale aj v tom, že sami nie sú schopní posúdiť kvalitu vzdelávania, ktoré deti dostávajú. Práve tu, zdá sa, zlyháva ešte stále centralistický model nášho vzdelávacieho systému.
Otázka vzdelávania detí zo sociálne málo podnetného prostredia, do ktorého vo veľkej miere patria rómske deti sa často zjednodušuje do podoby nezáujmu rómskej komunity o vzdelávanie vyplývajúceho z istých kultúrnych osobitostí. Tento značne zjednodušený pohľad síce ospravedlňuje zlyhávanie systému pri integrácii rómskych detí, ale nevystihuje skutočnú podstatu problému - teda fakt, že úroveň vzdelania, ktoré poskytujeme rómskym deťom, je subštandardná a v ostatných rokoch sa neúmerne znižuje, ako aj fakt, že systém štátneho školstva stále nie je schopný akceptovať žiaka ako partnera vo vzdelávacom procese. Preto problematika vzdelávania detí zo sociálne znevýhodneného prostredia je potrebné venovať náležitú pozornosť v súčinnosti všetkých zainteresovaných – psychológov, pedagógov, sociológov, sociálnych pracovníkov a pod.

Kľúčové slová:

Sociálne znevýhodnené prostredie

výchovne menej podnetné prostredie

deprivácia

vzdelávanie

rómsky žiak



Zdroje:
  • 1. ČECHOVÁ, D., ČEREŠNÍKOVÁ, M. 2005. Budovanie pozitívnej sociálnej atmosféry a prostredia v škole. Bratislava. 2005.
  • 2. ĎURIČ, l., BRATSKÁ, M. 1997. Pedagogická psychológia. Terminologický a výkladový slovník. Bratislava : SPN, 1997. 61s. ISBN 80-08-02498-4.
  • 3. HORŇÁK, L. 2005. Rómsky žiak v škole. Prešov : Pedagogická fakulta PU, 2005. 20 s. ISBN 80-8068-356-5.