Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Umiestnenie letiska

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
13 x
Veľkosť
0,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22344
Posledná úprava
14.04.2009
Zobrazené
2 977 x
Autor:
szabova5
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Na začiatku položím známu otázku: „Čo bolo skôr?“. V začiatkoch letectva konštruktér najskôr lietadlo postavil a až potom hľadal vhodné letisko, kde by stroj mohol vyskúšať. Parametre letiska museli byť volené na základe výkonových a geometrických charakteristík lietadlovej techniky. Tento trend prevládal až do konca 70-tych rokov. V závislosti od meniacich sa technických parametrov lietadlovej techniky sa zvyšovali požiadavky na únosnosť vzletových a pristávacích dráh, ich šírku, dĺžku a ostatné fyzikálne charakteristiky a vybavenie letísk. Letiská sa museli vždy prispôsobovať.
V svojej práci som sa zamerala na umiestnenie letiska, orientáciu dráhového systému a odbavovacie plochy na letisku. Táto problematika je aktuálna zvlášť v dnešnej dobe, keď tempo rastu leteckej dopravy je závratné. Objem cestujúcich v pravidelnej leteckej doprave sa strojnásobil. Vzdušný priestor v Európe je prehustený.
Vytvárajú sa fronty lietadiel na zemi a vo vzduchu. Najväčším problémom okrem potreby finančných prostriedkov na rekonštrukciu, resp. budovanie nových terminálov je u mnohých veľkých letísk vyčerpaná kapacita dráhového systému a je potrebné vybudovať nové vzletové a pristávacie dráhy.



Kľúčové slová:

lokalita

prekazky

odbavovacie plochy

Prevádzková využiteľnosť



Zdroje:
  • Kazda, A: Letiská, design a prevádzka, Vysoká škola dopravy a spojov Žilina 1995
  • Letiská, I zväzok Navrhovanie a prevádzka letísk, MDPaT prvé vydanie 2005