Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Tabu v rodine

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42879
Posledná úprava
22.12.2013
Zobrazené
1 037 x
Autor:
KUBA
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Tabu v rodine

Tabu znamená nedotknuteľný, posvätný; posvätná, nedotknuteľná vec; vec, ktorej sa treba vyhnúť aj v reči; čo je zakázané tabuizácia vylučovanie, odstraňovanie slov alebo tém (veľký slovník cudzích slov, s.400)
Tabu už v minulosti slúžili k zabezpečeniu hraníc okolo svätých alebo nebezpečných území. K jednotlivým tabu sa nesmieme približovať a to nielen v priestore a čase, ale ani verbálne. Tabu v rodine tiež predstavujú hranice k ochrane rodiny ako celku alebo jednotlivca. Zabraňujú tak blízkosti. Príkaz „O tom sa nehovorí!“ zabraňuje ľuďom, aby sa navzájom priblížili a mohli stáť pri sebe. (Rotraud, Pernerová, 2000)
Niektoré tabu sú zakázané zákonom, niektoré vznikli prirodzene tak, ako sa vyvíjala tá ktorá spoločnosť, a ich porušenie má za následok napríklad strápnenie, hanbu, ale tiež trest (napríklad keď dieťa v spoločnosti urobí niečo, čo na verejnosť z hľadiska spoločenských pravidel nepatrí, zo strany rodiča alebo učiteľa nasleduje trest). Tabu sa vždy vzťahuje ku konkrétnej spoločnosti a ku konkrétnej kultúre. To, čo je u nás považované za úplne bežné, je v iných kultúrach posvätné alebo zakázané, a naopak. Platí to ale tiež pre spoločenské vrstvy či skupiny v rámci jednej kultúry - čo si môže človek dovoliť na jednom mieste, na inom by vzbudilo nevôľu a pobúrenie. (Popovičová, 2009)

Kľúčové slová:

tabu

rodina

sexuálna výchova

alkoholizmus

násilie



Obsah:
  • DOMÁCE TABU
    Sexuálna výchova
    Alkoholizmus v rodine
    Násilie v rodine
    Pohlavné zneužívanie detí a incest
    Smrť a striedanie generácií
    Je smrť tabu alebo nie je?