Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 032   projektov
0 nových

Súčasný stav nezamestnanosti v okrese Veľký Krtíš a nástroje na jej riešenie

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35786
Posledná úprava
18.11.2010
Zobrazené
720 x
Autor:
hamster99
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Fenomén nezamestnanosti je v mnohých krajinách súčasného sveta dobre známy. Je jedným z najzávažnejších, ak nie vôbec najzávažnejší problém, s ktorým sa musí naša spoločnosť vyrovnať. Postihuje mužov aj ženy, ľudí v rôznom veku, s rôznym vzdelaním, v rôznom sociálnom postavení.
V moderných industriálnych spoločnostiach sa už dlhé roky venujú tejto problematike. Veľká pozornosť je tomuto problému venovaná aj v EÚ. Medzi jej ciele patria aj aktivity,
ktoré priamo súvisia s riešením nezamestnanosti v našej spoločnosti. Naproti tomu u nás na Slovensku, tento problém vystúpil do popredia až po revolúcii v roku 1989, čo prirodzene súvisí so spoločenskými zmenami, kedy dochádza k objaveniu sa nových aspektov života spoločnosti. Špecifiká Slovenska sú vtom, že ide o prechodné obdobie transformácie ekonomických štruktúr, o rozsiahle zmeny spoločenských vzťahov. Keďže nám chýbajú skúsenosti, je hľadanie správnych východísk pri riešení problematiky nezamestnanosti experimentálnou a neznámou cestou, pri ktorej sa nechávame inšpirovať. Dôležité je však uvedomiť si aj odlišnosť podmienok v SR od ostatných krajín. Na jednej strane to problematiku nezamestnanosti značne zaťažuje, lebo sa nedá jednoducho iba prevziať určitý, v inej krajine efektívny vzor riešenia nezamestnanosti, na druhej strane špecifickosť problému nezamestnanosti napomáha dosiahnuť lepšie poznanie vecných variabilných čŕt, čo vlastne zmenšuje rozsah a varietu poznatkov o nezamestnanosti, ktoré je potrebné si osvojiť.

Obsah:
  • EKONOMICKÁ PODSTATA NEZAMESTNANOSTI A JEJ FORMY, OPATRENIA EURÓPSKEJ ÚNIE