Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Štúrovské obdobie (30. - 40. roky 19. storočia)

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13485
Posledná úprava
22.12.2020
Zobrazené
1 113 x
Autor:
teyooo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Štúrovským obdobím v lingvistickom zmysle slova možno nazvať 30.-40. roky 19. storočia. Začína sa vtedy keď sa objavili prvé básne písané zámerne strednou slovenčinou ( Samo Chalupka a Karol Kuzmány) a keď Ján Kollár v Národných spievankách. Uverejnil početné ľudové piesne v strednej slovenčine a početné umelé piesne a básne v kultúrnej stredoslovenčine.
Toto obdobie sa končí v roku 1852 keď vyšla Hattalova Krátka mluvnica slovenská. Je jasné, že toto krátke obdobie nemožno chápať bez súvislosti s tým, čo predchádzalo a čo nasledovalo. Ide tu o súvislosti spoločenské i jazykové. Spoločenská súvislosť s predchádzajúcim obdobím sa prejavuje v tom, že štúrovské obdobie znamená isté vyvrcholenie celého predchádzajúceho národnouvedomovacieho procesu. Vtedy sa konštituuje so všetkými svojimi atribútmi slovenský národ. V tejto súvislosti štúrovské obdobie nadväzuje bezprostredne na bernolákovské obdobie a je istým zavŕšením národnouvedomovacieho procesu, ktorý sme sledovali od stredoveku. Z jazykového hľadiska ide o zavŕšenie procesu, ktorý sa prejavil už predtým najmä vznikom bernolákovčiny ako prvého kodifikovaného slovenského spisovného jazyka a vznikom kultúrnej stredoslovenčiny ako živelne sa formujúceho nadnárečového útvaru kultúrneho styku.
Treba však ešte spomenúť celkovú spoločenskú situáciu. Uviedlo sa už, že slovenský spisovný, resp. kultúrny jazyk vo svojich troch podobách (čeština, bernolákovčina, kultúrna slovenčina) sa stal začiatkom 19. storočia iba literárnym jazykom, t.j. jazykom literárnych prejavov. Jeho využívanie pre administrovanie spoločnosti bolo minimálne a neustále sa zmenšovalo. To však nebola iba jazyková otázka.
...

Kľúčové slová:

štúrovci

slovenčina

literatúra

kodifikácia

jazyk

slovenský jazyk

jazykoveda

Štúr

slovo

slovná zásoba

Hattala

Hurban

Hodža

Kollár



Obsah:
  • Úvod
    Odôvodnenie kodifikácie
    Štúrova jazykovedná teória
    Podoba štúrovskej kodifikácie
    Slovná zásoba
    Pevnosť kodifikácie
    Námietky proti Štúrovskej kodifikácii. Michal Miloslav Hodža
    Námietky Jána Kollára
    Spisovný jazyk za Bachovej éry
    Záver
    Literatúra

Zdroje:
  • Eugen Pauliny, Dejiny spisovnej slovenčiny, SPN, 1983, Bratislava