Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Štátny dlh a porovnanie štátov V4

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
12 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
38203
Posledná úprava
17.11.2011
Zobrazené
1 481 x
Autor:
nelej
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Finančné zabezpečovanie verejných výdavkov a služieb jednotlivými vládnymi úrovňami odzrkadľuje verejný rozpočet, ktorý je bilanciou príjmov a výdavkov danej vládnej úrovne.V dôsledku rôznych situácii, ktoré vznikajú počas generačných etáp, sa deficit štátneho rozpočtu zvyšuje alebo znižuje. Vo všeobecnosti sa rozpočtovým deficitom rozumie situácia, keď sú príjmy do rozpočtu v istom období nižšie ako celkové výdavky. Výsledkom opakujúceho sa deficitu vzniká štátny dlh, problém, ktorého neriešenie sa prenáša na mladšie generácie s dôsledkom napríklad nepríjemného zvyšovania daní.

Cieľom tejto seminárnej práce bude charakterizovať a porovnať štátne dlhy v Slovenskej republike, Českej republike, Poľsku a Maďarsku resp. porovnanie štátov Višegrádskej štvorky. Poukázať na jednotlivé výkyvy a vývoj, v jednotlivých rokoch, v jednotlivých krajinách ako aj zhodnotiť možnosť ich riešenia, z pohľadu vlády obohatené vlastnými názormi, vzhľadom k nepriaznivému obdobiu ekonomického cyklu, hospodárskej recesie.

Štruktúra danej seminárnej práce je rozdelená do dvoch okruhov, v ktorých sa postupne zoznamujeme s vývojom štátneho dlhu. V prvom okruhu sa v jednotlivých kapitolkách oboznamujeme so štátnym dlhom, jeho definíciou, delením, vznikom a všetkým čo predurčuje jeho podstatu a predstavuje ho ako určitú makroekonomickú kategóriu.

Do druhého okruhu som zaradil prognózu a vyjadrenie sa ekonomického analytika k vývoju nielen štátneho dlhu v jednotlivých štátoch V4.

Kľúčové slová:

deficit

dlh

rozpočet



Obsah:
  • Úvod 2
    Štátny dlh 3
    Definícia 3
    Vznik a financovanie štátneho dlhu 3
    Čistý a hrubý štátny dlh 5
    Vývoj 1996 – 2008 na sr 6
    Prognóza vývoja v štátoch v4 na r. 2009 a 2010 – júl 2009 7
    Česká republika 7
    Maďarsko 8
    Poľsko 8
    Slovenská republika 9
    Záver 10
    Prílohy 11
    Použitá literatúra 13

Zdroje: