Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Služby vo svetovom hospodárstve

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
15 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
19630
Posledná úprava
21.02.2009
Zobrazené
1 805 x
Autor:
misike
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Definícia služieb v svetovom hospodárstve

Služby – terciálny sektor – zahŕňajú druhy ekonomickej činnosti, ktoré poskytujú užitočný efekt bezprostredne už svojim priebehom, nie až hmotným statkom, tovarom.
Význam služieb v medzinárodných hospodárskych vzťahoch, výchádzal zo služieb, ktoré sprevádzali medzinárodný pohyb tovaru, mezdi tieto služby patrili napríklad poisťovacie, skladovacie služby. V súčastnosti narastá obchod s duševným vlastníctvom, s reklamou, s informáciami. Vznikajú predovšetkým nové služby v oblastiach napr. finančných, poradenských, informačných.
Podľa prof. Lipkovej sektor služieb predstavuje v súčasnosti vnútorné nesúrodé odvetvia, ktoré vykazujú rozdielne vývojové tendencie vo vnútri národných ekonomík i v intenzite a rozsahu svojho zapojenia do medzinárodnej deľby práce. Triedenie služieb sa v medzinárodných štatistikách uplatňuje, ako uvádzajú Lipková a Michník, v zmysle organizácie MMF. / Podľa nej sa služby v MO rozdeľujú na faktorové (neobchodovateľné) a nefaktorové (obchodovateľné). Faktorové neobchodovateľné služby nie sú predmetom medzinárodného obchodu (medzinárodný transfer kapitálu, repatriácia ziskov, splácanie úverov, úrokov, remitencie).

Kľúčové slová:

služby vo svetovom hospodárstve

GATS

svetové hospodárstvo