Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Rozbor účinnosti tepelných obehov s kvapalinovým pracovným médiom

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12353
Posledná úprava
18.10.2019
Zobrazené
716 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Termodynamické vlastnosti kvapalín sú podstatne odlišné od termodynamických vlastností plynov, najmä vo vzťahu k nízkopotenciálnym tepelným cyklom. Vzťahy potrebné pre prax nie sú úplne exaktné. Táto analýza si dáva za cieľ vytvoriť zjednodušenia použiteľných fyzikálnych vzťahov s prakticky vyhovujúcou presnosťou. Výsledky z predchádzajúcich analýz sú ťažko aplikovateľné, nakoľko analyzujú oblasti, ktoré nie sú definične ohraničené ako kvapalina, týkajú sa fázových premien a fluíd v širšom zmysle.

Anomálie vlastností látok sú často využívané v laboratórnej prístrojovej technike, v regulačných systémoch, spínacích prvkoch a pod. V poslednom období sú už známe aj vývojové konštrukcie využitia niektorých anomálnych javov aj pre iné priemyselné odvetvia, napr. magnetokalorické chladenie, termomagnetické generátory, kapacitné meniče tepla na elektrickú energiu, pamäťové motory, sorbčné chladenie so zeolitom, hydridmi kovov a pod.

Menej známe sú analýzy tepelných obehov s využitím nových médií a nové vzťahy a súvislosti na súčasné teoretické poznatky v termodynamike, teoretické a praktické limity v účinnostiach premeny energie týchto obehov a využitie nových poznatkov v správe uvádzaných pre konštrukčný rozvoj uvedených odvetví.

Kľúčové slová:

tepelný obeh

Braytonové cykly

tepelný spád

nízkopotenciálne zdroje tepla

stavové veličiny

fyzikálne konštanty

kvapalné pracovné médium

tepelné oscilácie



Obsah:
  • Úvod
    Stavové veličiny, fyzikálne konštanty
    Rozbor účinnosti braytonovho cyklu
    Verifikácia vzťahov
    Záver