Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 025   projektov
0 nových

Ramanova spektroskopia

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
1,8 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45007
Posledná úprava
10.04.2014
Zobrazené
1 902 x
Autor:
lubos.polak
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ramanova spektroskopia využíva tzv. Ramanov jav, ktorý je možné zjednodušene charakterizovať ako neelastický rozptyl svetla (žiarenia). Pri neelastickom rozptyle žiarenia dochádza k posunu vlnových dĺžok a na základe vzniknutého posunu je možné danú látku charakterizovať. Samotná charakterizácia látky, i už je to kryštalická alebo amorfná látka, látka organického alebo anorganického pôvodu, vychádza z Ramanovho spektra. Ramanove spektrum poskytuje neoceniteľné informácie o danom materiáli, ktoré sa týkajú hlavne vibračných a rotačných pohybov molekúl. V súčasnosti existuje viacero dostupných on-line databáz, ktoré disponujú spektrami referenčných materiálov, s ktorými je možné výsledky z experimentálneho štúdia vybraného materiálu efektívne porovnať. Podstatná časť žiarenia, prechádzajúceho transparentným materiálom, podlieha elastickému rozptylu, ktorý je označovaný aj ako Rayleighov rozptyl. Zjednodušene sa dá povedať, že počas rozptylu neprichádza k zmene frekvencie žiarenia (žiarenie neprijíma a ani nestráca energiu počas rozptylu) a tým pádom sa jeho vlnová dĺžka nemení. V rámci Rayleighovho rozptylu teda nastáva interakcia primárneho fotónu a molekuly. Nasledovne dochádza k polarizácii elektrónového obalu, ktorý prechádza do excitovaného stavu. Doba excitovaného stavu je ale extrémne krátka a molekula následne prechádza do základného stavu, pričom fotón ktorého energia je totožná s primárnym fotónom.

Kľúčové slová:

ramanova spektrokopia

geológia

meranie

rozptyl



Obsah:
  • 1. Princípy Ramanovej spektroskopie
    2. Meracie techniky
    2.1 Rezonančná Ramanova spektroskopia
    2.2 Koherentná anti-Stokesová Ramanova spektroskopia
    3. Využitie Ramanovej spektroskopie
    4 . Použitá literatúra

Zdroje:
  • Gaillou, E., Delaunay, A., Rondeau, B., Bouhnik-le- Coz, M., Fritsch, E., Cornen, G., Monnier, Ch., 2008: The geochemistry of gem opals as evidence of their origin. Ore Geology Reviews, 34, 113-126.
  • Goetze, J., Nasdala, L., Kleeberg, R., Wenzel, M., 1998: Occurance and distribution of moganite inagate/chalcedony: a combined micro-Raman, Rietveld and cathodoluminiscence study. Contributions to Mineralogy and Petrology, 133, 96-105.
  • Ilieva, A., Mihailova, B., Tsintsov, Z., Petrov, O., 2007: Structural state of microcrystalline opals: A Raman spectroscopis study. American Mineralogist, 92, 1325-1333.
  • Kingma, K.J., Hemley, R.J., 1994: Raman spectroscopic study of microcrystalline silica. American Mineralogist, 79, 269-273.
  • Landsberg, G., Mandelstam, L., 1928: Eine neue Erscheinung bei der Lichtzerstreueng in Krystallen. Naturwissenschaften, 16, 557-558.
  • Nasdala, L., Smith, D.C., Kaindl, R a Ziemann, M.A., 2004: Raman spectroscopy: Analytical perpectives in mineralogical research. In: Beran, A., Libowitzky, E. (eds.): European Mineralogical Union - Notes in Mineralogy, Vol. 6, Chapter 7, 281-343.
  • Raman, C.V., Krishnan, K.S., 1928: A new type of secondary radiation. Nature, 121, 501-502.
  • Rodgers, K.A., Hampton, W.A., 2003: Laser identification of silica phases comprising microtextural components of sinter. Mineralogical Magazine, 67, 1-13.
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko