Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Nadané dieťa (Semestrálna práca z predmetu Špeciálna pedagogika)

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
19 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14355
Posledná úprava
14.08.2023
Zobrazené
2 006 x
Autor:
lasova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Špeciálna pedagogika. Vedná disciplína, zaoberajúca sa výchovou a vzdelávaním detí, ktoré sú naľavo od priemeru na Gaussovej krivke? A čo deti napravo od priemeru? V sylaboch predmetu špeciálna pedagogika je venovaných mnoho výučbových jednotiek deťom postihnutým, či už fyzicky alebo psychicky. Ale len jedna výučbová jednotka sa zaoberá vzdelávaním nadaných detí.

Keď kráčame po ulici, na prvý pohľad vieme odlíšiť zdravé dieťa od vozíčkára, od dieťaťa s Downovým syndrómom, alebo od slepého dieťaťa. Ale nadané dieťa odlíšiť nedokážeme. Napriek tomu si myslím, že si zaslúžia našu pozornosť. Dokonca si dovolím povedať, že si zaslúžia oveľa väčšiu pozornosť ako im venuje dnešná spoločnosť.

Za inšpiráciu pri výbere témy vďačím MUDr. Daniele Ostatníkovej, PhD. z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty UK, ktorá sa zaoberá nadanými deťmi od roku 1994. Práve ona mi umožnila prvú návštevu v škole pre mimoriadne nadané deti v Bratislave-Petržalke, ktorá sa neskôr presťahovala na Teplickú ulicu v Bratislave-Novom meste. Mala som možnosť na vlastné oči vidieť nadané deti v školskom prostredí. Sú naozaj zvláštne. Iné, hoci na prvý pohľad sa ničím nelíšia od ostatných detí. Keď sa však s nimi začnete rozprávať, zistíte, že nie sú obyčajné. Šesťročný chlapec sa Vás pýta na objem gule. Desaťročné dievčatko Vám vysvetlí ekologickú katastrofu, ktorá je spôsobená skleníkovým efektom. Problémy, ktoré ich rovesníkov nezaujímajú, tieto deti priam priťahujú.

Vzdelávanie nadaných detí je problém, ktorým sa určite treba zaoberať. Preto aj ja mu chcem venovať pár strán v tejto práci. Cieľom nie je rozhodnúť, či je lepšie vzdelávanie v alternatívnych školách alebo integrovaných triedach. Chcem len nazrieť do sveta, v ktorom tieto deti žijú kus svojho života, v ktorom pracujú, oddychujú a rozvíjajú svoj talent.
...

Kľúčové slová:

nadané dieťa

špeciálna pedagogika

dieťa

pedagogika

nadanie

vzdelanie

škola

inteligencia

intelekt

pedagogická psychológia



Obsah:
  • ÚVOD
    NADANÉ DETI
    INTELIGENCIA A NADANIE
    VZDELÁVANIE NADANÝCH DETÍ
    MODELOVÝ PRÍKLAD PETER
    MODELOVÝ PRÍKLAD ROMAN
    ZÁVER
    PRÍLOHA
    POUŽITÁ LITERATÚRA

Zdroje:
  • Winner, E.: Gifted Children: Myths and Reality, BasicBooks New York 1996.
  • Laznibatová, J.: Nadané dieťa - jeho vývin, vzdelávanie a podporovanie, IRIS Bratislava 2001.
  • Vašek, Š. a kol.: Špeciálna pedagogika - terminologický a výkladový slovnik, SNP Bratislava 1995.
  • Ďurič, L. a kol: Pedagogická psychológia - terminologický a výkladový slovník, SNP Bratislava 1997.
  • Ruisel, I.: Inteligencia a osobnosť, VEDA Bratislava 1999.