Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Mechanizmy motorových vozidiel - 4 seminárne práce

«»
Prípona
.rar
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
1,0 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47985
Posledná úprava
22.10.2021
Zobrazené
613 x
Autor:
hany159
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Systém riadenia slúži na udržiavanie alebo zmenu smeru jazdy vozidla. Bežné osobné a nákladné automobily sa riadia natáčaním predných kolies okolo osí riadenia pomocou mechanizmu riadenia. Pri viacnápravových nákladných automobiloch, ktoré majú dve predné nápravy, sa natáčajú kolesá obidvoch týchto náprav, pri dlhých viacnápravových nákladných automobiloch, ktoré majú dve alebo tri zadné nápravy, sa niekedy natáčajú aj kolesá jednej z nich. Riadenie prednými kolesami je výhodné z hľadiska ovládania vozidla vodičom, pretože predná vonkajšia hrana vozidla (z miesta vodiča viditeľná) opisuje v zákrute najväčší oblúk. Riadenie zadnými, prípadne všetkými kolesami sa používa pri špeciálnych vozidlách, aj niektoré osobné automobily používajú systémy riadenia všetkými kolesami.
Systém riadenia musí umožňovať ľahké, rýchle a bezpečné ovládanie vozidla tak, aby vodič bol schopný viesť vozidlo po požadovanej dráhe s minimálnou námahou. Systém riadenia nesmie samovoľne meniť dráhu vozidla pri pôsobení vonkajších rušivých vplyvov (napr. nerovností vozovky), nesmie prenášať rušivé účinky z vozovky na volant a musí tvoriť s vozidlom dynamicky stabilnú sústavu tak, aby nevznikalo kmitanie a rázy. Mechanizmus riadenia musí v prevádzke vykazovať minimálne vôle. Ďalšie požiadavky na riadenie automobilov vyplývajú z príslušných legislatívnych predpisov.

Podľa spôsobu ovládania môže byť riadenie:
• priame, ovládané len manuálnou silou vodiča,
• s posilňovacím zariadením (tzv. servoriadenie), pri ktorom sa do systému privádza prídavná sila z iného zdroja energie.
...

Kľúčové slová:

motor

auto

automobil

riadiaci mechanizmus

motorové vozidlo

náprava

brzda

brzdy

nákladné vozidlo

brzdový mechanizmus

brzdná dráha

bubnové brzdy

kotúčové brzdy



Obsah:
  • Riadiaci mechanizmus motorových vozidiel
    Nápravy motorových vozidiel
    Brzdy motorových vozidiel
    Príklad

Zdroje:
  • Jablonický, J.: MOTOROVÉ VOZIDLÁ, Mechanizmy motorových vozidiel. Nitra: SPU, 2015
  • prednášky
  • poznámky
  • odborná literatúra
  • vlastné výpočty